Пет начина да се повежете са својом децом (док још имате прилику)

У животу сваког родитеља дође тренутак када погледају у своје дете и помисле: “Боже, није уопште само фраза. Стварно, кад је пре овако порастао?!”

И схватите да је заправо време које дете проведе с вама један не тако велики део живота. Да ће брзо отићи својим путем и да је то добра ствар. За сваког младом човека је здраво да независно од родитеља има свој живот и кроји своју судбину. Зато је важно одгајати их тако да буду самостални, али истовремено с њима створити снажну везу за читав живот.

Foto: Canva

То постаје посебно тешко у тинејџерском узрасту када за њих време с породицом постаје много мање важно од времена с вршњацима.

Јасно вам је, наравно, да је нормално да деца теже осамостаљивању и да је контакт с пријатељима изузетно важан за њих. Али се истовремено борите да сачувате свој однос с њима и не дозволите да изгубите драгоцене заједничке тренутке у тих неколико година колико ћете још бити породица под једним кровом.

А да бисте то постигли неопходно је да увек будете свесни значаја времена које проводите заједно.

Свесност (енг. mindfulness) је начин да сачувамо тренутак и будемо истински присутни. А то није лако уз све обавезе модерног живота, екране и рутину коју покушавамо да успоставимо како бисмо све постигли.

Ево неколико ствари које можете да урадите да бисте сачували однос са својом децом:

Одвојте време да само посматрате. Један од начина да будете присутни у тренутку јесте да се зауставите, одмакнете и посматрате своје дете. Како се смеје, како прича, како му се мења глас кад је тужан или љут, како мирише кад се нагне да вас загрли… Приметите мале ствари, оне на које више готово нико не обраћа пажњу.

Фокусирајте се на једну ствар у тренутку. Пробајте да, макар с времена на време избегнете да радите више ствари истовремено. Мултитаскинг је представљен у модерно време као нешто сјајно, а нарочито жене су посебно поносне на себе што раде више ствари истовремено, готово у сваком тренутку. Али, да ли је то баш увек разлог да будемо поносне? Одвојте време да се повежете са својом децом, да их посматрате и разговарате, али тако што истовремено нећете радити НИШТА друго.

Конфликтним ситуацијама приступите са интересовањем. Основна ствар коју треба да знате ако желите да сачувате однос са својом децом јесте да нема осуђивања. Када вам се учини да са својим дететом улазите у ситуацију која би могла да ескалира, дубоко удахните и уместо осуде, покушајте да разумете све што се догодило. Апсолутно једна од најтежих ствари у родитељству, али кључна ако желите да сачувате квалитетну комуникацију са својим дететом.

Будите ту за своју децу док имате шансу. Пронађите време да једноставно будете заједно. Без обавезе да радите нешто корисно, креативно, нешто “за памћење”. Будите сведок њихових малих победа, магије која их прати и заједно славите те тренутке. 

Деца ће одрасти и отићи – то је природан ток живота.

И све што сте радили кроз њихово одрастање, сав труд и залагање иду управо ка томе да, када оду, буду спремни и способни да живе самостално. Али, ако пронађете времена и ако имате свест о свему томе, уживаћете у њима док су ту крај вас. А ако будете уживали у њиховом присуству, они ће то осећати, памтити и увек желети да се врате том осећају.