Đak narušava ugled nastavnika – kazna od 30.000 do 100.000 dinara

6 februara, 2017

Za roditelje čije dete maltretira vršnjake u školi, narušava ugled i čast učenika ili nastavnika nacrt novog zakona predviđa kazne od 30.000 do 100.000 dinara.
Roditelji će, ukoliko ove odredbe budu usvojene, osetiti na “novčaniku” i ako ne upišu dete na vreme u predškolski program ili školu, ali i ako u roku od osam dana ne opravdaju izostanke iz škole. Predviđena novčana kazna za to je od 5.000 do 100.000 dinara.
Za teže prekršaje deteta u školi, radna verzija nacrta Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja u koju je Tanjug imao uvid, predvidela je za roditelje prekršajnu ili krivičnu odgovornost.
U težu povredu obaveza učenika spadaju uništavanje, prepravka ili dopisivanje podataka u evidenciji koju vodi škola, prepravka ili dopisivanje podataka u javnoj ispravi koju izdaje škola, uništavanje ili krađa imovine škole.
Upotreba alkohola, duvana, narkotika, unošenje oružja u školu ili upotreba mobilnih telefona kojima se ugrožavaju prava drugih učenika ili u svrhu prevare prilikom ocenjivanja, takođe su definisani kao teža povreda obaveza.
Prvi put predviđene su novčane kazne i za sekretare škola koji ne budu savesno obavljali svoj posao – od 5.000 do 100.000 dinara.
Ministar prosvete Mladen Šarčević ranije je rekao da će sekretari škola biti kažnjavani ukoliko, kao pravnici, ne upozore direktore “da ne srljaju u sudske sporove za koje se unapred zna da će biti izgubljeni”.
Zbog izgubljenih sudskih sporova računi mnogih škola danas su u blokadi, a ministarstvo je ove godine izdvojilo 215,5 miliona dinara za izgubljene sudske sporove.
Predlog je i da se vreme koje đaci provode u školi više ne meri školskim časovima, nego satima, a da se u njihov radni dan računaju obavezni i izborni časovi, vannastavne aktivnosti.
Đaci će moći da osnivaju učeničke zadruge, u okviru kojih će moći da se oprobaju u preduzetništvu.
Nacrtom je predviđeno da velika matura bude spremna za školsku 2018/19. godinu, da opšta matura zameni prijemne ispite, ali bi taj model bio prvo testiran kao pilot-projekat, a potom uveden u sve škole.
Novina u nacrtu zakonu je i izbor direktora, gde će poslednju reč davati ministar prosvete. Na optužbe sindikata da bi tim potezom sva vlast bila u rukama ministra i da bi se uvelo partijsko zapošljavanje, Šarčević je nedavno medijima rekao da je cilj da se spreči a ne uvede partijsko zapošljavanje.
I dalje će školski odbori davati svoje predloge, pojasnio je, a ministar će intervenisati samo u izuzetnim slučajevima, gde postoji sprega školskog odbora i direktora i pokušaj da se protežira lošiji kandidat.
“Proveravaćemo kompetencije direktora, kako je ocenjen u prethodnom mandatu, da li je zapošljavao familiju… Imamo 30 slučajeva u kojima je Agencija za borbu protiv korupcije predložila razrešenje direktora, a školski odbor se oglušio. E to više neće moći”, poručio je Šarčević.
Radna verzija nacrta Zakona predviđa da ministar može da smeni direktora koji loše radi, što do sada nije bio slučaj.
U toku su razgovori predstavnika ministarstva prosvete sa reprezentativnim sindikatima, koji imaju brojne zamerke na radnu verziju nacrta Zakona, a jedna od najvećih je što od početka nisu bili uključeni u izradu zakona.
Tek kada se usaglasi tekst nacrta Zakona ide u javnu raspravu, pa tek onda u skupštinsku proceduru.
Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


17 komentara na "Đak narušava ugled nastavnika – kazna od 30.000 do 100.000 dinara

 1. Gordana kaže:

  Mislim da je kazna za roditelje pametna stvar jer prvo i osnovno vaspitanje polazi od kuce,ja imam 35 godina i radim u skoli kao spremačica u usnovnoj,ali ovo u moje vreme nije bilo,to sto deca sada rade mi nismo ni u srednjoj

 2. janko kaže:

  Ne lipsi magare do zelene trave!!!

 3. Goran kaže:

  35 đaka u razredu ….nastavik ne sme da udalji učenika van učionice….deca su zatrpana preobimnim gradivom…… prisiljeni su da slušaju razne ne kompetetne predavače koji se ne retko izivljavaju nad decom….nemamo savet koji će sprečavati postavljanje takvih neuracunljivih nastavnika pred decu, bez obzira na njihive veze i vezice…i td…., MINISTRE ??

 4. prof. kaže:

  Mislim da bi trebalo da se uvede novčana kazna za roditelje. Niko ne zna koliko je teško prosvetnom radnikunositi se sa nevaspitanom decom. Raditi u prosveti – to je zaista tezak i odgovoran posao.

  1. Roditelj kaže:

   Slažem se,kako se sve menja ,tako i vi treba da se uklapate u skladu sa vremenom i situacijom…pa nađete način kako da ih zainteresujete za predmet,nastavu.Pozdrav.

   1. Učitelj kaže:

    Baš tako!

  2. Paja kaže:

   Nastavnici bi da im se sve prinese. Pa ako mu je teško da radi sa detetom i da trpi njegovo nevaspitanje neka promeni profesiju.
   Zakone treba menjati ali tako da to ima smisla. Recimo ako je dete nevaspitano i pravi problem uvesti da nastavnik može da mu izrekne odmah meru društveno korisnog rada u školi posle časova. Ako se i dalje nastavi takvo ponašanje onda pojačan vaspitni rad. Pa ako i to ne pomaže onda društveno koristan rad roditelja sa detetom na nekoj javnoj površini.

   1. Desimir kaže:

    “Ako ne moze da se nosi sa nevaspitanim detetom”. Ja na casu treba da se nosim sa njim i da trpim njegove bezobrazluke. Ne samo ja. Ja cu da istrpim ali druga deca gube mnogo. S druge strane ne zelim da trpim. Dosao sam da radim i da decu naucim necem korisnom sto ce im trebati kasnije u zivotu a ne da ispravljam krive Drine sa nevaspitanom decom. Ako moje bude pravilo probleme, odmah se slazem da ga izbace napolje da ne smeta, zovu mene i kazu da je udaljeno sa casa kako bih i ja znao gde je i nastavnik koji ga je udaljio skinuo odgovornost sa sebe da ne napravi neku glupost van skole. Neka ljudi rade kako treba a ja cu posle da resavam te probleme. Na casu se uci a ne prevaspitavaju deca. Ovo su nekad bile obrazovno-vaspitje ustanove, a danas su zbog pojedinih roditelja samo obrazovne i to u nekoj meri. Nema od nase skole, ako se ovaj ili slican predlog ne usvoji, nista.

 5. SANDRA kaže:

  Kao za sve..pa tako i ovaj zakon mera sprovođenja putem novčane kazne?Na žalost,vodim se činjenicom,da jedino tim putem ,se većina drži pravila ,propisa i reda.E sad ;što se tiče nekih mera ,napisanih u ovom tekstu,poszavila bih pitanje ministru.Kako objašnjavate,da je plan i program,konkretno u smeru(računaraima)u stecnjoj školi,udzbenici koji se koriste,su po planu i programu od pte 22godine,a vrlo dobro znamo šta se u međuvrenenu inovatnih stvari izdešavalo,pa profesor ,navodno ne sme da odstupa od plana in programa koji ima,pa deca u stvari necrade ništa na tom stručnom ptedmetu,jer su to naučila ili saznala još sa 9-10 god.Dakle ,ne adi se ništa po pitanju obrazovanja,u smislu ,da se pobošlja kvalitet i da se uvode inovcije u skladu sa 21-im vekom,pa su onda deca kriva što su na časovima ne zainteresovana,a pri tom dolaze i ti uzroci nestašluka na istim.Slažem se da mob. telefoni treba da se odlažu pre nastave.Ne kažem da su svi profesori,nastavnici nezainteresovani da đacima prezentuju i da se ne trude da im drže pažnju ,ali je malo takvih ,koji pored teorije imaju vežbe ,radionice ,gde bi i učenici učestvovali…interakcija!!!Još uvek je u većini slučajeva,stari sistem..profesor,nastavnik ispredaje ,kontrolni provera đaka i to je to Menjati plan i program u skladu potreba učenika!!!

 6. SANDRA kaže:

  Kao za sve..pa tako i ovaj zakon mera sprovođenja putem novčane kazne?Na žalost,vodim se činjenicom,da jedino tim putem ,se većina drži pravila ,propisa i reda.E sad ;što se tiče nekih mera ,napisanih u ovom tekstu,postavila bih pitanje ministru.Kako objašnjavate,da je plan i program,konkretno u smeru(računaraima)u srednjoj školi,udzbenici koji se koriste,su po planu i programu od pre 22godine,a vrlo dobro znamo šta se u međuvrenenu inovatnih stvari izdešavalo,pa profesor ,navodno ne sme da odstupa od plana i programa koji ima,pa deca u stvari ne rade ništa na tom stručnom ptedmetu,jer su to naučila ili saznala još sa 9-10 god.Dakle ,ne radi se ništa po pitanju obrazovanja,u smislu ,da se pobošlja kvalitet i da se uvode inovacije u skladu sa 21-im vekom,pa su onda deca kriva što su na časovima ne zainteresovana,a pri tom dolaze i ti uzroci nestašluka na istim.Slažem se da mob. telefoni treba da se odlažu pre nastave.Ne kažem da su svi profesori,nastavnici nezainteresovani da đacima prezentuju i da se ne trude da im drže pažnju ,ali je malo takvih ,koji pored teorije imaju vežbe ,radionice ,gde bi i učenici učestvovali…interakcija!!!Još uvek je u većini slučajeva,stari sistem..profesor,nastavnik ispredaje ,kontrolni provera đaka i to je to Menjati plan i program u skladu potreba učenika!!!

 7. Paja kaže:

  Ala se palite sa tim kaznama. Pa stanje će se i pogoršati takvim kažnjavanjem. Kazna koja je loše odmerena može da bude izuzetno štetna i umesto da deluje vaspitno da prekršioca otera konačno na stranputicu.
  O čemu je reč?
  Uzmimo situaciju da su roditelja deteta nezapošljeni i da žive od bakine i dekine penzije. Jasno je da je situacija u porodici napeta.
  Dete pravi prekršaj i roditelji bivaju kažnjavani sa 100000 dinara kazne. Pošto je to za njih mnogo to je kap koja preliva čašu i oni se rastaju i tonu u bedu, dete preuzima Centar za socijalni rad sa večitom traumom da je ono krivo za propast svojih roditelja i vrlo brzo se upušta u kriminalne vode.
  Slična je situacija i sa drugim zakonima gde su kazne neprimereno odmerene (po zapadnim standardima – recimo ne vežete pojas u autu i hiljadu evra kazne morate da platite (predlog)) i njihov prvi efekat je da upropaste porodicu. Budžet će kaznenom politikom u Srbiji biti puniji ali svaka kazna može da omogući da se dobije barem po jedna uništena porodica. Kada se bude videlo da ova kaznena politika uništava srpsku porodicu (naredili Klintonovi, Blerovi, i ostali) za mnogo hiljada dece, mama i tata biće kasno.
  Kako su lako i brzo prosvetari legli na kaznenu cuclu što i nije čudno imajući u vidu da Savez učitelja Srbije (ne Srpski savez učitelja) kontrolišu soroševci, da je sindikat pod kontrolom po fioka modelu (a šta ćemo sa ovim u fijoci), da su nastavnici jedino zainteresovani da što manje rade jer im je svega dosta, …
  Tek nam se crno piše kada se sve svodi na novčano kažnjavanje.
  Zar ne može druga kazna recimo društveno koristan rad za roditelje i dete, na primer, već odmah i samo pare.
  Glupost neopevana i još to prosvetari podržavaju.

  1. Authentic kaže:

   Ee ljudi moji kazne… Zar može neko od intelektualaca da poveruje da su kazne zarad dobiti deca a još manje profesora…klasicna propaganda.. Zašto ne naplatiti kaznu državi što je dopustila da deca nemaju za doručak pa nastanu svadje u kući i naravno sa profesorima… Blam neopevan kad pročitam ove komentare… Najlakše de u etike otkrivati i roditelje jer su oni nemoćni… I da zar se ne pitate nekad da su učenici subjekt i da je obrazovanje zarad njih a ne radi otimanja i ovo malo bednih penzija što reče čovek gore… Jadna deca roditelji i profesori dok se ne udruže preti im samo raskol i prazan je je novčanika kako to shvatimo promena se i može desiti na bolje.

  2. Ivana kaže:

   Poenta ovakve kazne je strah od moguceg placanja i izbegavanje prekrsaja, a ne punjenje budzeta, pobogu. U civilizovanom svetu se vodi racuna o bacanju papira na ulici da se ne bi platila kazna, a ne zato sto su ljudi na nekom visem nivou svesti.

  3. Dragisa Najdanovic kaže:

   Nisu problematicna deca siromasnih roditelja.Uglavnom su to deca imucnih i dobrostojecih,cija su deca razmazena i zapustena od strane ” njihovih oceva biznismena” ili uticajnih ljudi u vaznim lokalnim institucijama
   koji nemaju vremena za vadpitni rad sa svojom decom.
   Sve trebaodreditiravilnom usmetenju dece za njihov zivot
   I jos nesto: ne moze i nema vremena da se prosvetni radnik bavi prevaitanjem takve dece
   Dokle cemo samo takvom decom da se bavimo na sednicama
   Ajmo da se posvetimo onoj vrednoj deci koja su zeljna da se obraxuju
   A problematicni moraju da placaju kazne

 8. Roditelj kaže:

  Ovo nije zakon već cenovnik usluga koji će opet biti uperen prema roditeljima koji su manje imućni jer prema bogatima ni ovaj postojeći nije priimenjivan !

 9. Ivana kaže:

  Ako prosvetni radnici nemaju drugi metod da se izbore sa nemirnom decom onda u redu. Nek budu novčane kazne. Ali novčana kazna za prepisivanje na času? Oni koji su pisali zakon sigurno nisu nikad prepisivali tj. varali na testu? Da li puškicama ili kao danas mobilnim telefonima, koja je razlika? Sindikatima smeta samo deo zakona koji se odnosi na prava i obaveze nastavnika. Zašto i mi roditelji nismo bili uključeni u izradu zakona? U vidu neke ankete ili kako god ali da se čuje i naš glas.

 10. Vasil eva kaže:

  Bravo!!!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama