Ђукић Дејановић: 3. мај обележаваће се у школама као Дан сећања и туге, у Рибникару меморијал попут оног у Крагујевцу

Министарка просвете Србије, Славица Ђукић Дејановић, рекла је да ће ученици у Основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду, у којој је у мају убијено деветоро ученика и чувар, имати часове у једном делу зграде, док ће на простору злочина бити меморијал, попут споменика ђацима у Крагујевцу.

Она је за Курир рекла да ће се датум трагедије у школи „Владислав Рибникар“, 3. мај, обележавати у школама као Дан сећања и туге.

„О томе како ће се тачно обележавати, тек ћемо разговарати, али свакако ћемо се тога дана сви заједно сетити велике трагедије и невиних жртава. Видите и ту симболику бројева, 3. 5. и 5/3, што је и споменик стрељаним ђацима у Крагујевцу“, рекла је Ђукић Дејановић.

Навела је да је сугестија ученицима, наставницима и родитељима да основни циљ школске 2023/24. године буде развој правих људских вредности код ученика, унапређење међусобних комуникација уз поштовање, сарадњу и солидарност са уважавањем различитости.

„Сигурно је да ће бити ученика којима ће бити неопходна стручна подршка и заједништво родитеља, наставника и другара да превазиђу психолошке патње, да се ослобађају трауматичног доживљаја и да нову школску годину почну са вршњачком комуникацијом која је, сама по себи, лековита. Наша сугестија је да 1. септембар буде дан дијалога наставника и ученика не само о школским програмима, већ и о емоцијама, вредностима и будућности“, рекла је она.

Ђукић Дејановић је истакла да је конкретна сугестија наставницима да прва школска недеља буде усмерена на тематске активности, а друга да без оцењивања наставници стекну увид у образовна постигнућа ученика из ранијих разреда.

Упитана зашто су уџбеници бесплатни за београдске школе, али не и за остале школе у Србији, она је навела да није само Београд у питању.

„Не само Београд већ и неке мање средине, попут Опова, Сурдулице итд, обезбедиле су уџбенике за сву децу. Министарство просвете је обезбедило уџбенике за ученике који су у породици треће или свако наредно рођено дете, децу са обољењима, децу ниског социјалног статуса, талентоване ученике…“, рекла је Ђукић Дејановић.

Извор: Курир