Ђукић Дејановић: Казне за напад на наставника ће бити неупоредиво строже

Фото: Медија центар

Министарство правде ради на изменама и допунама кривичног законика, како би санкције за насиље над просветним радницима биле строже, казала је министарка просвете Славица Ђукић Дејановић данас за ТВ Прва, а поводом низа случајева насиља над наставницима.

Министарка је истакла да те промене и допуне закона подразумевају да ће случајеви напада на особу запослену у образовном систему и било каквих атака на њих бити третирани као напади на адвокате. То значи да ће санкције изменама и допунама овог закона бити неупоредиво другачије, јаче него што су биле до сада.

Ђукић Дејановић је додала да је појединачних инцидентних ситуација увек било, али да тренутно осећа потребу да најстроже осуди овакав поступак родитеља који је физички напао учитељицу.

„Мислим да највећи број грађана Србије заиста осећа просто један психолошки отпор на родитеље који траже да се последњег дана, на притисак, анализира успех детета, који треба да се поправља. Знате, успех детета треба да се поправља ако није задовољавајући током читаве године, а не у последњим недељама школске године“, истакла је министарка просвете.

Ђукић Дејановић је казала и да је контактирала с наставницом која је претрпела насиље.

„Мене је тај разговор прилично уздрмао и узнемирио, иако сам по професији лекар, психијатар. Она је и плакала и то због тога што се преиспитује шта је то требало да уради да не дође до инцидента и мислим да је психички бол који она још увек осећа апсолутно надмашио онај физички који је доживела“, казала је Ђукић Дејановић.

Како је додала, школа је реаговала у складу са упутима које је Министарство дало за такве нежељене околности.