Ђукић Дејановић: Крај године РИЗИЧАН период за наставнике, од следеће године биће ЗАБРАЊЕНО да се родитељи примају један на један у последњој недељи школе

Foto: Agencija za borbu protiv korupcije

Ако неко нападне наставника, а у вези са послом којим се бави, казна која га чека биће иста као у случају напада на адвоката, изјавила је јуче министарка просвете Славица Ђукић Дејановић гостујући у „Јутро на Блиц“.

Она каже да захтев јесте био статус службеног лица, али да то није могуће јер је такав статус врло захтеван.

– Статус службеног лица не могу имати просветни радници због тога што је он врло захтеван са неких других аспеката, који велики број просветних радника просто не може остварити. Али, адвокати, на пример имају позицију да ако их неко нападне док врше дужност, дакле док раде посао адвоката, санкције ће бити неупоредиво снажније, строже у оном моменту када се изрекну. Е, управо за такав статус су се борили синдикати и ми у просвети и договорили смо се са Министарством правде да код измена и допуна кривичног законика који регулише ову материју, статус свих упослених у просвети буде апсолутно исти као и статус адвоката и то је нешто што ће ступити на снагу. Надам се да ће то бити у процедурама у овој години и ступиће на снагу релативно брзо – каже министарка просвете Славица Ђукић Дејановић.

Како је оценила, напад на просветне раднике указује на бахатост родитеља и немогућност да контролишу сопствене емоције.

– Ми смо читав низ захтева прилагодили да дођемо до нулте толеранције на насиље. Мајци која је напала професорку продужен је притвор, вероватно су и неке претње изречене. Нико не жели да неко буде у затвору, већ је јасна порука да желимо да зауставимо насиље – каже министарка Ђукић Дејановић.

Нова правила за крај школске године

– Ми смо предвидели да је крај године доста ризичан за професоре. Од следеће године то ће бити обавеза, да ниједан наставник никада не прима један на један родитеља у последњој недељи школске године, како би се избегле управо овакве ситуације – каже министарка Ђукић Дејановић.

Министарка истиче да је разговарала са нападнутом професорком биологије, која је, како каже очајна.

– Професорка биологије је плакала, она је била очајна. Ја сам у том разговору оценила да је код ње психички бол који доживљава јачи много од оног што јој је нането као физички атак на њу и мислим да то некакво осећање резигнираности, осећање очаја, разочараности код ње је доминирало. У смислу: „ја ипак коректно, читав свој живот, радим свој посао, не могу очекивати, Бог зна какве награде, али баш не очекујем да добијем ово што сам добила на радном месту. То је једна врста понижења“ – каже министарка Славица Ђукић Дејановић.

Агресивни родитељи стварају и агресивну децу, па је веома важно дечју агресију још у раној младости регулисати, истакла је министарка Ђукић Дејановић у „Јутро на Блиц“.

Извор: Блиц