Đukić Dejanović: “Nije rečeno da će svako novorođenče dobiti 5.000 evra. To nije realno”

30 jula, 2021

Javnost ovih dana bruji o pomoći u iznosu do 5.000 evra za svako novorođenče koje država navodno planira da daje kako bi podigla natalitet. Međutim, koliki će taj iznos zaista biti – još se ne zna.

Foto: MC

Slavica Đukić Dejanović, nekada ministarka bez portfelja zadužena za demografiju, danas posebna savetnica predsednice Vlade Srbije zadužena za Agendu 2030, tim povodom gostovala je na TV Prva.

Na pitanje koliko tačno će roditelji dobiti novca za novorođeno dete, odgovor nije dobijen ni ovog puta.

“Mogu samo da anticipiram. Znam da je ministar Dmitrović savesno analizirao stvari i da smo svi stava da treba da se pomogne, a finansijske mere su samo deo šireg seta mera”, poručila je.

Kako je istakla, nije rečeno da će se na svako novorođeno dete država izdvojiti po 5.000 evra.

“To nije realno. Predlog je da se obezbedi maksimum finansija koje se mogu izdvojiti iz budžeta”, napomenula je.

Podsetila je da su stručnjaci još 50-ih godina najavljivali da ćemo doći u ovu situaciju, te da se niko decenijama nije ozbiljno bavio pitanjem nataliteta.

“Ministar Dmitrović izašao je sa logičnim predlogom, a poslanici će moći da analiziraju to. Sasvim izvesno je da svako novorođenče jeste i finansijski izdatak za porodicu, ali neće svako dete – prvo, drugo, treće itd. – moći da ima isti tretman. Do 10, odnosno do 18 godina, drugo, treće dete ima određenu sumu novca – to je finansijska podrška koja je već ušla u zakon”, rekla je Đukić Dejanović.

Prema njenim rečima, ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović smatra da to nije dovoljno.

“On najbolje poznaje situaciju, dao je određene predloge. Sem toga, tu je usklađivanje rada i roditeljstva, tu su razni servisi koji treba da pomognu roditeljima. Sve je tek na nivou ideje da ćemo morati da idemo na pojačanje finansijske pomoći i biće je onoliko koliko budžet dozvoli”, zaključila je.

Izvor: TV Prva

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Đukić Dejanović: “Nije rečeno da će svako novorođenče dobiti 5.000 evra. To nije realno”

  1. Miki kaže:

    Zaduzena za agendu 2030 ? Znaci li to da ona sprovodi plan kvazi elite o trans humanistickom drustvu i stara se da nam deca budu roboti ?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama