Đukić Dejanović: U škole i vrtiće biće uloženo više od 100 miliona evra

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da će u Srbiji biti izgrađena 23 nova vrtića i da je za ovu investiciju izdvojeno 47 miliona evra, dok će za investicije u srednje i osnovne škole biti izdvojeno 55 miliona evra. Ona je za Tanjug istakla da će u ovim vrtićima biti 11.000 novih mesta za decu, što iziskuje nova zaposlenja vaspitača i njihovih saradnika.

Foto: MC

“Po gradovima, manjim i seoskim sredinama. Znate, nije to samo nova građevina ili rekonstruisan postojeći projekat. To je potpuno nova metodologija rada. Vaspitači su već edukovani kako će koristiti ideje i talente dece da bi kroz igru vaspitne poruke gradili u njima i da bi zapravo kroz igru deca učila”, pojasnila je Đukić Dejanović.

“Sledeća investicija je vezana za osnovno i srednje obrazovanje. Time su obuhvaćene 53 škole, koje se kroz programe energetske efikasnosti, digitalizacije i zelene agende, osavremenjuju i stvaraju se uslovi u njima”, rekla je ona.

Ministarka je naglasila da je pored ovih, u planu investiranje i u visoko obrazovanje i ustanove koje će takođe biti rasprostranjene po čitavoj Srbiji. Prema njenim rečima, novi prostor dobiće Fakultetu muzičkih umetnosti, Fakultet primenjenih umetnosti, Fakultet likovnih umetnosti, kao i ETF i Geografski fakultet.

Đukić Dejanović se osvrnula i na slučaj iz Osnovne škole “Sečenji Ištvan” u Subotici u kojoj je učenik osmog razreda pretio deci iz svog odeljenja.

“Bolno iskustvo iz maja nas je naučilo i primoralo da budemo vrlo osetljivi na svaku pretnju koju dete izgovori, na svako neobično ponašanje koje može biti izvor zlostavljanja druge dece, koje može biti izvor ozbiljnih katastrofa. Moguće je da i preterujemo u strahu, ali bolje da preterujemo. Urađeno je sve u skladu sa protokolom. Mi pratimo, za slučaj da bude potrebno da šaljemo inspekciju, koja na licu mesta preduzima određene mere. Dete mora biti udaljeno u takvim slučajevima iz procesa učenja jedno vreme, ali u svemu tome se vodi računa da se maloletnik ne žigoše”, rekla je ona.

Ministarka je objasnila na koji način škola reaguje u ovakvim slučajevima i da je neophodno da se prvo obaveste roditelji učenika.

“Zatim se obaveštavaju institucije – Ministarstvo unutrašnjih poslova, Centar za socijalni rad i zdravstvena ustanova. Odgovarajuća institucija preduzima mere. Mora se sprečiti sekundarna traumatizacija i dece i roditelja na način da se vrlo brzo organizuju roditeljski sastanci u kojima objašnjava šta se dogodilo i šta se preduzima u konkretnom slučaju”, objasnila je ona.

Izvor: Tanjug