Добар пример активности у Недељи сећања и заједништва долази из београдске Угоститељско-туристичке школе

Министарство просвете позвало је основне и средње школе да од 7. до 10. маја 2024. године кроз различите активности обележе Недељу сећања и заједништва поводом годину дана од свирепих злочина у Огледној основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду, у Дубони и Малом Орашју, а седам месеци од страшног злочина у Нишкој Бањи, у сврху одавања поштовања жртвама и подршке њиховим породицама, пријатељима и широј заједници.

Све школе у Србији су током недеље сећања и заједништва имале могућност да се кроз различите активности усмере на неговање културе сећања, развој и промоцију хуманости, емпатије, толеранције, поштовања и дијалога.

“Све ове активности требало би да буду део трајне меморијализације и оплемењивања нашег друштва, а недеља сећања и заједништва од наредне школске године биће део школског календара.”, наводи се на сајту Министарства просвете.

Овим поводом, у Угоститељско-туристичкој школи у центру Београда, поред разговора са ђацима у оквиру редовне наставе и усклађивања плана и програма са Недељом сећања и заједништва, организован је Хуманитарни базар на којем су ученици и запослени у школи имали прилику да по цени од 200 динара купе колаче које су направили ученици ове школе, као и беџеве и плетена срца, а сав приход од овог хуманитарног догађаја дониран је фондацији “Ангелина”, која носи име Ангелине Аћимовић, трагично убијене девојчице у “Рибникару” и негује сећање на све жртве овог немилог догађаја. Базар су организовали Угоститељско-туристичка школа Београд, Удружење “Ђачко срце” и УНЕСКО клуб УТШ “Југ-Богдан”, а догађају су присуствовали и Ангелинини родитељи.

Поред овог догађаја, наредног дана је у УТШ организована Причаоница за ученике, “Сећамо се, памтимо и мењамо на боље”, коју су водиле психолог школе и професорка историје, а која је имала за циљ подстицање дубљег разумевања трагичних догађаја кроз дискусију и рефлексију.

Ове иницијативе не само да ојачавају заједништво унутар школа, већ и доприносе ширем друштвеном контексту промовисањем вредности солидарности и емпатије. Кроз наведене активности, и Угоститељско-туристичка школа дала је пример како образовне установе могу активно доприносити изградњи друштва заснованог на поштовању људских права и толеранцији. Њихова посвећеност сећању на жртве свирепих злочина истиче важност непрестане едукације и акције у борби против насиља и заштити свих чланова заједнице. Ова недеља сећања и заједништва не само да обележава прошлост, већ инспирише наду у будућност утемељену на саосећању и солидарности међу људима.

Аутор: Т. Ј.