Дојеним бебама млађим од шест месеци се НЕ ДАЈЕ вода, апелују стручњаци

22 јуна, 2022

Чак и ако је несносно вруће, дојене бебе млађе од шест месеци не би смеле да пију воду јер то може да преоптерети њихове малене трбушчиће и спречи да добију потребне хранљиве супстанце из мајчиног млека, пише Index.hr. Такође, конзумирање воде код дојених беба може довести до хипонатремије и тровања водом.

Секција Америчке академије за дојење, Америчко удружење гинеколога-акушeра, Америчко удружење лекара породичне медицине, Светска здравствена организација, УНИЦЕФ и многе друге организације препоручују искључиво дојење у првих шест месеци живота. Искључиво дојење дефинише се као исхрана мајчиним млеком без било каквих додатака, што значи да нема додавања воде, сокова, млека које није људског порекла, и друге хране, осим витамина, минерала и лекова, ако је потребно.

Међутим, бебе храњене адаптираним млеком могу имати користи од мало воде током летњих врућина, али то треба да буде флаширана вода, вода за бебе или прокувана вода из славине.

Зашто је вода лоша за бебе?

Кети Зератски из клинике Мејо каже да бебе све своје потребе за течношћу задовољавају мајчиним или адаптираним млеком.

“Чак и по врућем дану могу добити све своје потребе за хидратацијом кроз људско млеко или адаптирано млеко”, рекла је за она.

Све хранљиве супстанце важне за раст и развој налазе се у мајчином млеку. Вода може да утиче на способност да организам апсорбује протеине, витамине и хранљиве супстанце које се уносе мајчиним млеком.

“Давање воде одојчету може да утиче на његову способност да прими храљиве супстанце. Њихов желудац је тако мали и може лако да се напуни водом, што им отежава добијање потребне хране”, додао је фармацеут Абас Канани.

Извор: Index.hr

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама