Doktor Kon o tome zašto najmlađi osnovci i dalje idu u škole

26 novembra, 2020

Škole su i dalje mesta gde se kontroliše prenošenje virusa, kaže epidemiolog Predrag Kon i dodaje da je zbog opšte epidemiološke situacije u zemlji i porasta broja obolelih opravdan prelazak na onlajn nastavu za učenike od petog do osmog razreda i za srednje škole.


On je rekao da je u beogradskim osnovnim i srednjim školama tokom prošle nedelje registrovano 406 učenika i nastavnika zaraženih virusom korona.

Od 16. do 22. novembra i 134 beogradske škole prijavljeno 406 zaraženih virusom korona – 312 učenika (140 zaraženih iz osnovnih i 172 iz srednje škole) i 94 zaposlena (52 u osnovnim i 42 u srednjim školama).

U domu učenika srednjih škola, obolevanje je bilo kod sedam učenika i dva zaposlena.

U prethodnoj nedelji je bilo 10 klastera, a to znači da je došlo do zaražavanja malih grupica i svi učenici su poslati na onlajn nastavu – naveo je on.

Kon je naglasio da bi se taj broj iz nedelje u nedelju povećavao, tako da je opravdan prelazak na onlajn nastavu za učenike od petog do osmog razreda i za srednje škole.

– Kada govorimo o nižim razredima, manje je oboljevanja. Ispitivanja u svetu su pokazala da se kod dece uzrasta do deset godina retko prenosi virus, a da je kod starije dece češće prenošenje virusa – rekao je on.

Drugi aspekt, kako je rekao, zbog kojeg niži razredi nisu prešli na onlajn nastavu je socijalizacija koja je u tom uzrastu posebno značajna.

– Škole jesu i dalje mesta gde se kontroliše prenošenje virusa, ali nagli ulaz virusa koji se sada dešava, sa ovolikim brojim novozaraženih jednostavno ne može da obezbedi toliko praćenje – pojasnio je Kon.

Podseća da je to odluka Kriznog štaba, koja tek treba da prođe Vladu, te da se može desiti da bude modifikovana.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama