Дoктор Кон о томе зашто најмлађи основци и даље иду у школе

26 новембра, 2020

Школе су и даље места где се контролише преношење вируса, каже епидемиолог Предраг Кон и додаје да је због опште епидемиолошке ситуације у земљи и пораста броја оболелих оправдан прелазак на онлајн наставу за ученике од петог до осмог разреда и за средње школе.


Он је рекао да је у београдским основним и средњим школама током прошле недеље регистровано 406 ученика и наставника заражених вирусом корона.

Од 16. до 22. новембра и 134 београдске школе пријављено 406 заражених вирусом корона – 312 ученика (140 заражених из основних и 172 из средње школе) и 94 запослена (52 у основним и 42 у средњим школама).

У дому ученика средњих школа, оболевање је било код седам ученика и два запослена.

У претходној недељи је било 10 кластера, а то значи да је дошло до заражавања малих групица и сви ученици су послати на онлајн наставу – навео је он.

Кон је нагласио да би се тај број из недеље у недељу повећавао, тако да је оправдан прелазак на онлајн наставу за ученике од петог до осмог разреда и за средње школе.

– Када говоримо о нижим разредима, мање је обољевања. Испитивања у свету су показала да се код деце узраста до десет година ретко преноси вирус, а да је код старије деце чешће преношење вируса – рекао је он.

Други аспект, како је рекао, због којег нижи разреди нису прешли на онлајн наставу је социјализација која је у том узрасту посебно значајна.

– Школе јесу и даље места где се контролише преношење вируса, али нагли улаз вируса који се сада дешава, са оволиким бројим новозаражених једноставно не може да обезбеди толико праћење – појаснио је Кон.

Подсећа да је то одлука Кризног штаба, која тек треба да прође Владу, те да се може десити да буде модификована.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама