Doktor Nestorović: Deca koja se često razboljevaju, kad odrastu obično budu neverovatno zdrava

6 januara, 2019

Gostujući u Jutarnjem programu televizije Happy, profesor doktor Branimir Nestorović razbio je nekoliko mitova u koje smo gotovo svi verovali, a tiču se slabog imuniteta kod dece, unosa tečnosti i bakterija kojih se svi toliko plašimo.

 

Govoreći o imunitetu kod dece, doktor je rekao da, po nekim američkim statistikama deca do 6. godine života imaju respiratorne infekcije 6 do 8 puta češće od starijih. Oni su iz raznih razloga predisponirani da često budu bolesni. Ipak, kaže doktor, to nije razlog za brigu. Ono što je najvažnije da pratite nije toplomer, već to kako dete izgleda. 

„Postoje ti neki engleski vodiči koji kažu da temperaturu treba skidati kad je visoka, oni tvrde preko 39,5 i kad dete izgleda loše. Ako vam dete ima temperaturu i skače, igra se, to nije bolesno dete.”, kaže doktor i dodaje:

„Mnogi ne veruju da je čak 95, a po nekim istraživanjima 98% infekcija kod dece zapravo virusno. Samo obični virusi koji dođu i prođu. A ono što je interesantno jeste da ona deca za koju kažemo da su kilava jer se svaki čas razboljevaju, kasnije u životu budu neverovatno zdrava.”

Prošle godine završeno je jedno istraživanje koje je pokazalo da deca koja kao mala retko imaju temperature, kasnije u životu češće oboljevaju od raka. To je zato što je imuni sistem kao vojska. On mora da trenira. Ako ne trenira (a treniraju ga crevne bakterije, razni virusi), on će se ulenjiti.

Doktor kaže da je normalno da deca budu stalno bolesna i da ne treba tome pridavati neki značaj.

„Kao što sam već rekao u većini slučajeva su to samo virusne infekcija, u svega par procenata su bakterijske, one koje se leče antibioticima. Deca koja imaju bakterijsku infekciju se prepoznaju, drugačije izgledaju, nešto su dehidrirani, uspavani, odbijaju obroke…”

Govoreći o unosu tečnosti koji je sad postao poput mode jer svi nose neke flašice sa vodom gde god da krenu, doktor Nestorović kaže da je to jedna velika manija.

„Vodu treba da pijete kad ste žedni. Kako životinje znaju kad treba da piju vodu, a niko im nije rekao koliko litara moraju da unesu? Američke preporuke kažu 2,8 litara za žene, a 3,2 za muškarce, a kafa se tu ne računa. Ja u to ništa ne verujem. Naš organizam je fino baždaren i vodu treba da pijete kad ste žedni. Pazite, vi kad ste žedni, vi popijete određenu količinu vode, onoliko koliko vam prija i vi istog momenta više niste žedni iako ta voda još nije nigde mrdnula iz želuca. Želudac ima metar kojim izmeri koliko vam treba vode, to je prosto neverovatno.”

U Engleskoj su radili studiju na temu unosa tečnosti. U jednoj grupi su nalivali ljude čajem i raznim tečnostima, a u drugoj su prosto ljudi pili vodu kad su žedni. Ovi u prvoj grupi su imali 73% više tegoba nego u drugoj.

Kandida nije bezazlena

„Kad poremetimo floru antibioticima, onda kandida divlja, a ona luči najmanje tri proteina koji izazivaju rak.

Najjednostavniji lek za kandidu je majčina dušica, a može da se koristi sa uljem od origana koje je jedan od najjačih prirodnih antibiotika.” – savetuje doktor Nestorović

Svi kažu da antibiotike ne treba uzimati baš olako, a znamo da ima lekara koji ih olako daju.

„Antibiotici se daju kad postoji bakterijska infekcija koja je potvrđena brisom, recimo upala grla. Mnogi doktori tvrde da bakterijsku gnojnu anginu mogu da prepoznaju golim okom, ali to jednostavno nije tačno. Ima jedna studija koju su u Australiji sproveli. Okupili su 50 najboljih pedijatara i doveli im gomilu dece sa gnojnom anginom da pregledaju i utvrde da li je angina bakterijska ili virusna. U samo 30% slučajeva su doktori dali ispravnu dijagnozu, a još interesantnije od toga je što su im isto dete dovodili po dva puta i oni su u samo 22% slučajeva oba puta dali istu dijagnozu. Što znači da je u većini slučajeva istom detetu isti doktor dao različite dijagnoze.” – objašnjava doktor.

„Dakle, moj savet, kad dete ima visoku temperaturu duže vreme – bris, krvna slika, CRP.” – zaključuje profesor Nestorović

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Doktor Nestorović: Deca koja se često razboljevaju, kad odrastu obično budu neverovatno zdrava

 1. Učitelj kaže:

  Doktor je zaista divan čovek.Prosto razbija mnoge predrasude na jednostavan i nama koji ga razumemo lak način.To samo potvrđuje njegovo znanje i profesionalnost.Svaka čast.On bi trebao biti češće na tv jer svakoj naciji pravo zdravlje,podkrepljeno znanjem je potrebno.On predstavlja pravo bogatstvo za nas.

 2. Zoran kaže:

  Bože koliki izliv ne proverenih informacija,da ne radi doktor za neku farmaceutsku firmu. Hajde sada svi decu na sneg i led da budu bolesna kako bi posle bila zdrava. Pa odes jednom na bolovanje,pa drugi,treci,cetvrti put i onda pedala sa posla. Doktore koliko dobijate za ovakve izmišljotine?!?!

 3. Biljana kaže:

  Nikada necu zaboraviti kad je moj sin koju je inace srcani bolesnik, imao laringitis. Posto nije mogao da dise odveli smo ga u hitnu gde je dobio Adrenalin, Urbason, inhalaciju na Splamotil i sirup Bronal. Doktorka u hitnoj nam je rekla da smo nesaveni roditelji jer smo tako zapustili dete koje po njoj ima Astmu. Posle par dana smo ocajni otisli na UDK i doktora Nestorovica zamolili da ga pregleda ne poznajuci ga. Pregledao ga je na hodniku jer nije bilo prazne ordinacije. Rekao bam je da je doza koju je dobio previse i za odraslog coveka a ne za dete. Dao nam je ampule na koje se treba inhalirati ako opet dodje o gusenja i druge savete, rekao da ce to do 8. godine zivota nestati, da nema Astmu i da ga ne vodimo u hitnu. Sve je bilo kako je rekao i beskrajno sam mu zahvalna. Inace, moj sin sada ima 21 godinu. Veliki pozdrav!

 4. Roditelj kaže:

  Ovaj doktor sad pokusava da spere ljagu sa svog imena i da ispravi sve ono sto je drugima lose radio. On je nula od doktora. Ovo pricam iz licnog iskustva. Mene je majka vodila u Tirsovu bolnicu kod tog istog doktora da me pregleda i leci, jer sam imala alergo napade (koji su se manifestovali kao epi napadi), a bila sam dete od godinu ipo dana. Moja majka je rekla ok i on je mene tako lecio, dok mi nije dao lek koji se kupovao u Francuskoj i koji je jos bio u eksperimentalnoj fazi u Evropi. U kratko receno, ja sam mu bila zamorce. I tako je bilo dok ja nisam skroz izgubila i tezinu i boju, skroz me upropastio. Na kraju se, moja majka uplasila i vodila me kod mnogih doktora na ispitivanja dok svi nisu dosli do iste dijagnoze, a to je bila cista ALERGIJA. Sada imam 26godina, bez ijedne alergije, imam dvoje male dece. Ziva sam i zdrava. Tako da, moj savet ne slusajte uopste ovog kvazi doktora.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama