Доктори у Тиршовој саветују: Избегавајте колектив!

18 фебруара, 2019

Др Снежана Рсовац, пулмолог на Дечјој клиници у Тиршовој наводи да је повећан број пацијената са симптомима сличном грипу и респираторним инфекцијама, а међу њима је, како каже, највише деце до пете године.

“У последњих десетак дана имамо повећан број пацијената који долазе на преглед у нашу установу. За 24 сата имали смо скоро 200 прегледа, од тога стотинак деце је било са респираторним проблемима. Нису сва деца имала симптоме грипа, али су била стања слична грипу и друге респираторне инфекције горњих дисајних путева”, објашњава др Рсовац за РТС.

Додаје да је код одређеног броја деце доказано присуство вируса Х1Н1 и да су она смештена на одељењу интензивне неге и пулмологије.

“Што се тиче тежих ситуација, имали смо у неком одређеном броју у последњих десетак дана, то су деца која су имала већ доказан Х1Н1 и она су због компликација хоспитализована на интезивној нези и одељењу пулмологије. Она су стабилно, опорављају се, а нека су и пуштена кући”, наводи др Рсовац.

Додаје да треба избегавати колективе јер се вирус брзо развија.

Подсећамо и да је нова председница Самосталног синдиката предшколског васпитања и образовања Србије Босиљка Јовановић упутила је допис премијерки Ани Брнабић, министру здравља Златибору Лончару и ресорном министру Младену Шарчевићу поводом одлуке да зимски распуст школске деце буде продужен питајући , шта ће Влада Србије предузети у заштити малишана у предшколским установама.

Извор: Блиц/Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама