Doktori u Tiršovoj savetuju: Izbegavajte kolektiv!

18 februara, 2019

Dr Snežana Rsovac, pulmolog na Dečjoj klinici u Tiršovoj navodi da je povećan broj pacijenata sa simptomima sličnom gripu i respiratornim infekcijama, a među njima je, kako kaže, najviše dece do pete godine.

“U poslednjih desetak dana imamo povećan broj pacijenata koji dolaze na pregled u našu ustanovu. Za 24 sata imali smo skoro 200 pregleda, od toga stotinak dece je bilo sa respiratornim problemima. Nisu sva deca imala simptome gripa, ali su bila stanja slična gripu i druge respiratorne infekcije gornjih disajnih puteva”, objašnjava dr Rsovac za RTS.

Dodaje da je kod određenog broja dece dokazano prisustvo virusa H1N1 i da su ona smeštena na odeljenju intenzivne nege i pulmologije.

“Što se tiče težih situacija, imali smo u nekom određenom broju u poslednjih desetak dana, to su deca koja su imala već dokazan H1N1 i ona su zbog komplikacija hospitalizovana na intezivnoj nezi i odeljenju pulmologije. Ona su stabilno, oporavljaju se, a neka su i puštena kući”, navodi dr Rsovac.

Dodaje da treba izbegavati kolektive jer se virus brzo razvija.

Podsećamo i da je nova predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije Bosiljka Jovanović uputila je dopis premijerki Ani Brnabić, ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru i resornom ministru Mladenu Šarčeviću povodom odluke da zimski raspust školske dece bude produžen pitajući , šta će Vlada Srbije preduzeti u zaštiti mališana u predškolskim ustanovama.

Izvor: Blic/Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama