Donet stav o osporenom programu biologije

17 septembra, 2022

Nacionalni prosvetni savet smatra da je program biologije za osmi razred osnovne škole zasnovan na naučnim činjenicama, što je stav koji su zauzeli i Srpsko biološko društvo, sve biološke katedre sa univerziteta u Srbiji, kao i Institut za biološka istraživanja.

To je jedan od zaključaka današnje vanredne sednice NPS-a koja je održana nakon što je ministar prosvete Branko Ružić zatražio da se Savet ponovo izjasni o ovom programu, zbog polemike o sadržaju udžbenika biologije za osmi razred u delu koji se odnosi na rodni i polni identitet.

Pre same sednice NPS-a održan je sastanak ekspertske radne grupe na kojoj su biolozi bili jednoglasni u oceni da je program biologije za osmi razred u skladu sa naukom.

Predsednik NPS Radivoje Stojković je rekao da Savet nema mandat da diskutuje o sadržaju udžbenika, budući da stručnu ocenu rukopisa udžbenika, da li je usklađen sa programom i standardima kvaliteta, daje komisija Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

On je dodao da je ovo drugi put kako se NPS „proziva“ i da Savet mora da saopšti da je, kada je davao pozitivno mišljenje o programu biologije, smatrao da nema mesta za ideološke interpretacije i da učenici osmog razreda nemaju odgovarajuća predznanja iz psihologije i sociologije, što se pri interpretaciji mora uvažiti.

– Kompletna javnost je ustalasna i mislim da se svi moramo složiti da je ustalasana jer prepoznaje ideologiju i zbog toga što prepoznaje da odgovarajuća znanja iz psihologije i sociologije ne postoje kod učenika osmog razreda da bi određene interpretacije mogli u potpunosti i na pravi način da razumeju. Sve sam to sintetizovao u širim konsultacijama sa biolozima, sociolozima i psiholozima – kazao je Stojković.

NPS je, kako je definisao Stojković, podržao univerzalan stav da nijedna interpretacija programa ne može da sadrži elemente ideologije i da se mora voditi računa o psihološkim i sociološkim predzanjima učenika kada je u pitanju interpretacija programa, budući da đaci psihologiju uče od drugog razreda srednje škole, a sociologiju od trećeg.

Članovi NPS su prilikom glasanja podržali i ovaj zaključak, a jedino je predstavnica Srpskog biološkog društva  Nada Džamić Šepa kazala da ona podržava prvi deo zaključka iza koga su stali biolozi, a koji se tiče programa.

Ona je ukazala da su autori programa biologije kada su ga pisali konsultovali psihologe i sociologe, na šta je Stojković kazao: „Sigurno ne ovako široko kao što smo mi konsultovali kompletnu biološku zajednicu“.

Tatjana Mišović, rukovoditeljka Centra za razvoj programa i udžbenika u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, je rekla da oni smatraju da su svi udžbenici biologije za osmi razred u skladu sa savremenim naučnim teorijama, tumačenjima i zaljučcima.

Ona je citirala deo iz uputstva za didaktičko-metodičko ostvarivanje programa biologije, u kome piše da u obradi polnog i rodnog identiteta, pored razvijanja tolerancije i prihvatanja različitosti, učenicima treba pružiti širu perspektivu genetičke varijabilnosti, kao prirodnog fenomena, koja ne daje osnove za predrasude, stereotipe, diskriminaciju i nasilje.

Ceo tekst pročitajte na Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Jedan komentar na "Donet stav o osporenom programu biologije"

  1. Bubu kaže:

    Nije pitanje da li je program u skladu sa naukom ,već da li dečija psiha deteta može da shvati ovaj program i kakve posledice to ostavlja na zdravu i normamalno orijentosanu decu

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama