Dovitljivi tata osmislio je način da mu deca odmah odgovore na svaku poruku

18 januara, 2019

Mnoge porodice će vam reći da je kupovina prvog mobilnog telefona detetu istovremeno blagoslov i prokletstvo. Blagoslov jer je to jedan trenutak olakšanja za roditelja koji će konačno uvek moći da zna gde mu je dete, i prokletstvo zbog toga što je jako teško uspostaviti kontrolu nad vremenom koje dete provodi gledajući u ekran, kao i nad sadržajima kojima pristupa. To je osećaj bez sumnje poznat svakom roditelju koji je dao detetu telefon u ruke.

S vremenom, deca shvate da ne moraju da odgovaraju na baš svaki poziv roditelja. Nisam čuo telefon, imao sam fizičko, ispraznila se baterija… Kad treba izmisliti dobar izgovor, mašta radi kao sat. Jedan tata je zbog toga bio veoma iznerviran i rešio je da uzme stvar u svoje ruke. Osmislio je i dizajnirao aplikaciju tako da deca nemaju drugog izbora nego da se jave, odnosno uzvrate roditeljima poziv.

Kreativni tata Nik Herbert osmislio je aplikaciju koju je nazvao ReplyASAP (odgovori što pre). Ova aplikacija zapravo zamrzava telefon deteta sve dok ne odgovori na poruku koju je dobio od roditelja. Čak i ako je telefon utišan, ona može da upali alarm. Dete će dakle, morati da odgovori na poruku jer će telefon pištati dok to ne uradi, a neće moći ni da ga koristi za bilo šta drugo. Kad dobije odgovor, roditelj sa svog telefona može „odmrznuti” detetov tako da ono može da nastavi da ga koristi. A može i ostati zamrznut. Zavisi od toga kako je razgovor protekao.

Prema izveštajima, aplikacija je postigla neverovatan uspeh. Od avgusta 2017, kada je lansiran na na Google Play, ReplyASAP je preuzet ukupno 75.000 puta i brojka stalno raste. Za sada je dostupan samo Android korisnicima.

Šta vi mislite? Da li je ovaj vid kontrole ipak preteran ili je to sasvim u redu?

A. Cvjetić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama