Довитљиви тата осмислио је начин да му деца одмах одговоре на сваку поруку

18 јануара, 2019

Многе породице ће вам рећи да је куповина првог мобилног телефона детету истовремено благослов и проклетство. Благослов јер је то један тренутак олакшања за родитеља који ће коначно увек моћи да зна где му је дете, и проклетство због тога што је јако тешко успоставити контролу над временом које дете проводи гледајући у екран, као и над садржајима којима приступа. То је осећај без сумње познат сваком родитељу који је дао детету телефон у руке.

С временом, деца схвате да не морају да одговарају на баш сваки позив родитеља. Нисам чуо телефон, имао сам физичко, испразнила се батерија… Кад треба измислити добар изговор, машта ради као сат. Један тата је због тога био веома изнервиран и решио је да узме ствар у своје руке. Осмислио је и дизајнирао апликацију тако да деца немају другог избора него да се јаве, односно узврате родитељима позив.

Креативни тата Ник Хeрберт осмислио је апликацију коју је назвао ReplyASAP (одговори што пре). Ова апликација заправо замрзава телефон детета све док не одговори на поруку коју је добио од родитеља. Чак и ако је телефон утишан, она може да упали аларм. Дете ће дакле, морати да одговори на поруку јер ће телефон пиштати док то не уради, а неће моћи ни да га користи за било шта друго. Кад добије одговор, родитељ са свог телефона може „одмрзнути” дететов тако да оно може да настави да га користи. А може и остати замрзнут. Зависи од тога како је разговор протекао.

Према извештајима, апликација је постигла невероватан успех. Од августа 2017, када је лансиран на на Google Play, ReplyASAP је преузет укупно 75.000 пута и бројка стално расте. За сада је доступан само Андроид корисницима.

Шта ви мислите? Да ли је овај вид контроле ипак претеран или је то сасвим у реду?

А. Цвјетић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама