Др Бранимир Несторовић: Мајке да не читају на интернету него да слушају своје инстинкте

30 јуна, 2017

Све заједно, данас су деца много слабијег здравственог стања него рецимо моја генерација, каже др Бранимир Несторовић

Др Бранимир Несторовић је начелник Одељења за алергологију и пулмологију Универзитетске дечје клинике у Београду, професор на Kатедри за педијатрију Медицинског факултета Универзитета у Београду и аутор бројних стручних и популарних књига. У гостовању на телевизији “Храм” др Несторовић је говорио о томе како да родитељи очувају имунитет своје деце:
“Ситуација у Србији је данас таква да се за сваку ситницу деца воде лекару, потпуно непотребно пију огромну количину разноразних лекова, посебно антибиотика. Ми смо земља са огромном потрошњом антибиотика, готово осам пута већом него неке западне земље. Ушло је некако у навику, родитељи се плаше, несигурни су. А разлог што се плаше је што не верују својим инстинктима кад је дете у питању него више верују некој литератури. Ви ћете стално слушати када дође мајка са дететом: „Прочитала сам на Интернету” или „прочитала сам у некој књизи”. Ја обично њима кажем – гледајте ваше дете, ви сте му мајка, ви сте га родили, девет месеци је било у вашој утроби, комуницирало с вама, и ви треба да знате ша оно осећа. Пустите књиге, пустите све остало!

Деца много слабијег здравственог стања него раније

Други фактори су једна јако лоша исхрана и начин живота. Модерна електронска средства деци која имају бујну машту потпуно одузимају имагинацију. Игрице, цртани филмови – то је пасивна забава, веома привлачна. Мало је бављења спортом, скоро никаквог кретања, Све заједно, данас су деца много слабијег здравственог стања него рецимо моја генерација.
Данас је потпуно јасно да здравље највише зависи од исхране, првенствено од природних намирница које треба узимати. Синтетски витамини и препарати не могу да надокнаде оно што нисте појели. Синтетски витамин Ц је 14 пута слабији од природног, плус је његово дејство под знаком питања. То што ће дете попити две таблете витамина – ни издалека нисте ништа урадили.

Бактерије у цревима критичан фактор развоја имунитета

Оно што је сад потпуно освојило науку је тзв. цревна флора. Ми смо сазнали да су наше бактерије у цревима критичан фактор развоја имунитета код људи. Сад је објављен чланак о томе да цревна флора мајке утиче на имунитет детета. Шта то значи за родитеље? Што мање антибиотика! Деца која често добијају антибиотике до две године имају гомилу проблема са здрављем касније, то је сад потпуно јасно. Од гојазности, преко алергијских болести… Ми имамо у цревима око 3 килограма бактерија и оне свашта раде позитивно у нашу корист. Ми треба да их чувамо. Kажу да су највеће богаство које стекнете у животу ваше цревне бактерије. Човек има од 800-1000, а ако је баш срећан човек и 1200 врста тих бактерија. Kад паднете да 200, онда почињу тешке болести. Ми данас знамо да морате да чувате те бактерије. И ту сад долазимо до оног што мене фасцинира, а то су те древне мудрости наших баба и деда – бели лук који је најбољи извор пробиотика на свету, а они су храна за корисне бактерије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама