Dr Danilovac: Nedostatak figure oca ili poremećeni odnosi su u 99% slučajeva u korenu poremećaja ishrane

14 jula, 2021

Dr Vesna Danilovac, lekar opšte medicine i psihoterapeut-edukator, govorila je za Link televiziju o značaju uloge oca u odrastanju deteta. Šta bi trebalo otac da predstavlja u životu svoje dece, a šta u životu svoje supruge i kako njegovo odsustvo ili nedovoljno prisustvo utiče na porodicu, neka su od pitanja na koje je dr Danilovac dala odgovor.

“Naši očevi, odnosno, ako gledamo iz uloge žene, naši partneri, dragoceni su. Tata je važan faktor porodice zbog toga što, pre svega, on predstavlja stub porodice. On je taj koji je nosilac svega onog što je teško. Mora da bude tu za stvari koje mama baš ne može uvek da postigne. Od njega očekujemo da svojim primerom pokaže da se na njega možemo osloniti i da je uvek tu za svoju decu i za svoju suprugu” – kaže dr Danilovac.

Kroz vreme i kroz vekove uloga oca bila je uvek primarna, objašnjava ona.

“Možda danas to nema takav značaj. Ali, baš zato što su se neke uloge izgubile, ni porodice nisu funkcionalne kao što su bile. Tata je zadužen za sigurnost porodice i to je njegova uloga. Ako otac ima samopouzdanja, ako je siguran, ako donosi svoje odluke, ume da proceni šta je za njegovu porodicu dobro i ima hrabrosti da to sprovodi, deca će to doživeti kao sigurnost svoga tate. A onda će to preneti na nesvesnom nivou na svoj život. To se zove nesvesni životni plan.” – objašnjava dr Danilovac.

Ona dodaje i da ćerke kroz figuru oca biraju svoje partnere i zato je važno da odnos ćerke i oca bude podržavajući, razumevajući, iskren i pun poverenja i poštovanja. Jer će ona onda to očekivati i tražiti od svog partnera.

Na šta se još odražavaju loši odnosi sa ocem

Dr Danilovac govori i o svom iskustvu i kaže da je u 99% slučajeva uzrok poremećaja ishrane neki narušeni odnos sa ocem. Otac je možda otišao u neku drugu porodicu. Možda je perfekcionista i ima velika očekivanja. Ponekad i nedostatak figure oca (smrt) vodi u ovaj poremećaj, isto kao i agresija od strane oca ili njegov prezaštitnički stav.

Dr Danilovac u svom izlaganju više puta napominje da je stvaranje osećaja sigurnosti u porodici najvažnije uloga oca. Ona kaže da sa figurom oca može biti povezana čak i problematika koju imamo u vezi sa kičmenim stubom. Pa to mogu biti razne diskus-hernije, bolovi u leđima, vratnim pršljenovima, ono što imamo kao slabost.

“To je ta psihosomatika, gde veliki broj naših bolesti zapravo ima koren u našem psihološkom i emocionalnom aspektu života” – zaključuje ona.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama