Др Габор Мате у Београду: Како да знате да ли носите трауме из детињства?

Др Габор Мате, писац, лекар, психотерапеут и светски признат стручњак за дечји развој, одржао је вечерас предавање у пуној сали МТС Дворане у Београду. Он је у Србију дошао на позив Фондације Новак Ђоковић, а у склопу пројекта подршке свесном родитељству које ова хуманитарна фондација спроводи – “Подршка, не перфекција”.

Пред почетак предавања, професор Габор Мате, Новак Ђоковић, оснивач фондације и Јелена Ђоковић, глобални председник фондације, одговарали су на питања медија.

За наш портал др Мате говорио је о последицама трауме у детињству, на наш живот у одраслом добу.

Наиме, велики број данас одраслих људи одгајан је у складу са методама присиле, уцене, претњи. Физичко кажњавање, викање, однос без поштовања сматрао се – васпитавањем. А ако данас те одрасле људе упитате да ли им је све то нанело трауму, већина ће рећи да није. Да су добро.

Али, како то уопште знати? Како знати да ли су ипак остали ожиљци на души?

“Пре свега, да ли патите од неке болести? Било физички или ментално. Анксиозност, депресија… Да ли имате озбиљне проблеме у везама које остварујете? Кад се нешто догоди, да ли сте у стању да задржите смиреност и останете присутни или реагујете бурно? Да ли упорно бирате ситуације које нису добре за вас? Још нешто. Ако вичете на своју децу, то је знак да постоји траума, рекао је др Мате.

Наш прослављени тенисер Новак Ђоковић говорио је о теми страха, из угла спортисте.

“У спорту, сви ми имамо страхове. Онај ко каже да нема, мислим да не говори истину. Само је питање на који начин се ти носиш са тим страхом и колико те та емоција спутава да наступиш на најбољи могући начин и колико те спречава да останеш на путу који си одабрао да следиш. Постоје различити начини на које се с тим можете суочити, а некада је интензитет тог страха велики, па га лако препознате. Тада је важно да то и комуницирате са људима који су у струци, са људима који су вам блиски и којима верујете. У спорту се не очекује да се уопште прича о томе јер би то могло бити схваћено као израз слабости, рањивости, а у спорту је данас срамота бити рањив. За мене, то није тако. Често говорим о томе и мислим да је то важно, као и ова данашња тема. Неопходно је о темама страха и трауме и свим другим емоцијама које вучемо из детињства причати и едуковати се, јер оне утичу на наш живот кад одрастемо.” – истакао је Новак Ђоковић.

Глобална директорка Фондације Новак Ђоковић, Јелена Ђоковић, говорила је о самом програму “Подршка, не перфекција”, који је настао пре шест година, са идејом да подрже родитеље у периоду раног развоја деце, како би се подржало коришћење неких другачијих родитељских техника које нису толико устаљене у нашој традицији.

“Не желимо физичко кажњавање деце, етикетирање, вређање или било какво ментално или физичко малтретирање деце. На основу тих циљева смо и креирали радионицу са циљем да подржимо родитеље. Потреба сваког родитеља је иста, сви желе својој деци најбоље, али начин на који ту потребу испуњавају је нешто што може да штети детету и његовом развоју. На том путу ми покушавамо да родитеље подржимо да изаберу прави начин.” – рекла је Јелена Ђоковић.

Ипак, и даље постоји много родитеља који верују да је физичко кажњавање у појединим ситуацијама неопходно и да оно не може шкодити детету, ако је “умерено”.

“Ако погледате истраживања члана Британске Академије Ричарда Бентала (професор клиничке психологије) видећете да је открио да је повезаност између злостављања у детињству и менталних болести у одраслом добу, већа него што је веза између конзумирања цигарета и рака плућа. Наравно да постоје родитељи који једноставно не знају и следе образац по ком су сами одгајани, али њима би требало објаснити да је злостављање у детињству окидач за психичке болести, за менталне болести, болести зависности и укратко – несрећан живот. И то је наука доказала. Могу вам предочити 25.000 чланака на ту тему. Родитељи који верују у ту врсту одгоја само су жртве свог детињства и не могу замислити другачије детињство за своју децу.” – истакао је др Мате.