Др Јовановић, чланица Кризног штаба: Невакцинисани ђаци старији од 12 година мораће да се тестирају једном недељно

8 августа, 2021

Вакцинација ђака од 12 година па навише је важна да би се настава вратила у реалне оквире, рекла је вирусолог и чланица Кризног штаба Тања Јовановић за Курир и додала да ће, они који нису примили вакцину, морати да раде тест сваке недеље.

– Била би велика штета да и ове године настава почне на онлајн платформи. Уколико се не вакцинишу, ђаци старији од 12 година мораће да бар једном недељно раде тестирање на ковид 19, рекла је Јовановићева, која подржава предлог епидемиолога др Предрага Кона о одвајању вакцинисаних и невакцинисаних ђака старијих од 12 година.

Foto: Canva

Остаје, ипак, нејасно да ли ће тестирања ђака који нису вакцинисани на недељном нивоу бити или не и ко ће сносити трошак који сигурно није мали.

Додаје да повећан број заражених последњих дана може да буде показатељ да смо на прагу четвртог таласа.

– Он ће ударати тамо где имамо највише невакцинисаних. Годишњи одмори су, људи иду у ризична подручја и земље које су већ у четвртом таласу. Чак се целе породице враћају инфициране, а неки од њих морају да буду и хоспитализовани – каже она.

Зато би, наводи, требало поштовати мере које су сада на снази, а за које сматра да би их требало и пооштрити.

– Тешко је тражити пооштравање мера кад се апсолутно не поштују и мере које су тренутно на снази. У Грчкој се, рецимо, јако поштују најосновније епидемиолошке мере – маска су обавезне у затвореном простору, као и физичка дистанца. Не може се ући у превоз, хотел, ресторан или било који затворени простор без маске – рекла је она.

Наводи да би требало посебно размотрити организацију скупова са великим бројем људи, попут концерата и спортских догађаја.

– Ту бих тражила да се направи разлика између вакцинисаних и невакцинисаних. Да смо сви вакцинисани, могли бисмо да водимо нормалан живот, али пошто нисмо треба направити ту разлику – прича др Јовановић.

За то би решење, како каже, могле бити ковид пропуснице.

Да би се вакцинација померила с мртве тачке и да бисмо тако дошли до циља најважнија је, каже, едукација.

– Едукација и прича о добробити вакцинације је по мени најважнија. Информације на које се грађани ослањају су оне с интернета, где је много лажи и погрешних података. А имате и некомпетентне здравствене раднике који причају свашта. Организовати трибине за основце и средњошколце и на њиховом нивоу дати основне информације и објашњења, а наравно и за универзитет. Младе особе не прихватају притиске и убеђивања, тако да треба добро избалансирати начин на којем би се праве информације њима пласирале. Здравствени радници су прошли ту едукацију, па их можда треба подсетити чему је све допринела вакцинација – закључила је.

Извор: Курир/Зелена учионица

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


4 коментара на "Др Јовановић, чланица Кризног штаба: Невакцинисани ђаци старији од 12 година мораће да се тестирају једном недељно

 1. Vidan каже:

  Aha, hoće al’ malo sutra!
  Ostavite se naše dece kovid sektaši. Moja deca neće ići u školu pod tim uslovima. Dosta je bilo lažidemije.

 2. Nikola каже:

  Koliko je lekara vakcinisano?

 3. Тоша каже:

  Da li su vaša deca i unuci vakcinisani ?

 4. Nikola каже:

  Bolje da se pozabavi primedbama studenata na njen rad.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама