Dr Jovičić otkriva simptome omikrona kod mališana

12 februara, 2022

Omikron soj trenutno je dominantan, zarazniji je od prethodnih i deca lakše oboljevaju od te varijante koronavirusa nego od ranijih, rekla je pedijatar pulmolog Univerzitetske dečje klinike u Beogradu Nevena Jovičić, za emisiju “Magazin na Prvom” Prvog programa Radio Beograda. Precizira da je omikron manje invanzivan u odnosu na delta soj, da se lakše prenosi i da češće prisutan u gornjim disajnim putevima.

Dr Nevena Jovičić naglašava da sada, za razliku od ranijih talasa pandemije – kada su se lekaru više javljala deca školskog uzrasta i adolescenti, lekarsku pomoć češće traže mala i deca starosti do pet godina.

Ona konstatuje da su simptomi omikrona kod dece različiti, odnosno da nisu isti za decu do 5 godina i stariju. Kliničku sliku predškolaca karakterišu povišena telesna temperatura, poremećaj opšteg stanja, tegobe u gornjim disajnim putevima – povećana sekrecija iz nosa, kao i kašalj koji ne remeti dnevne aktivnosti.

Dr Jovičić savetuje da se deca predškolskog uzrasta odvedu kod lekara kada povišena telesna temperatura, opšte stanje organizma – koje remeti dnevne aktivnosti i neadekvatan unos tečnosti i hrane traju dva dana. Kod starije dece – školskog uzrasta i adolescenata dominantni simptomi su zapušen nos, bolovi u predlu sinusa i u mišićima, glavobolja, malaksalost.

Oni kod lekara odlaze ukoliko navedene simptome imaju dva ili tri dana. Pedijatar pulmolog Nevena Jovičić ističe značaj, i neophodnost, mirovanja tokom svake infekcije, i stoga su lečenje i nega kod kuće jako važni.

U Univerzitetskoj dečjoj klinici u Beogradu, koja ima posebno izdvojenu ambulantu za hitan prijem dece sa povišenom temperaturom, tokom jedne smene – za vreme vikenda, pregleda se izmeđi 120 i 140 pacijenata sa simptomima koji ukazuju na kovid.

U kovid jedinici intenzivnog lečenja UDK leži pet pacijenata stabilnog opšteg stanja. Oni nisu na mehaničkoj ventilaciji, ali – uz kovid infekciju, imaju neke druge pedijatriske bolesti, objašnjava dr Jovičić i navodi de se deca, koja ne zahtevaju intenzivnu negu, hospitalizuju u Dečjoj klinici KBC “Dr Dragiša Mišović”.

Naglašava de se svega 3 procenta dece sa infekcijom kovida bolnički leče, dok se ostala upućuju na kućno lečenje.

Pedijatar pulmolog UDK dr Nevena Jovičić precizira da lečenje od kovida zavisi od toga da li je dete u osnovi zdravo, ili ima i neku drugu pridruženu hroničnu bolest. Zdravo dete leči se na način na koji se inače leči akutna respiratorna infekcija i sa svim preporukama koje se odnose na lečenje korone.

Ukoliko pak dete ima i pridružene bolesti, lečenju se pristupa individualno. U UDK preporučuju vakcinisanje dece – u Srbiji se Fajzer vakcina daje deci starijoj od 12 godina.

Dr Jovičić kaže da još nema podataka o tome da li korona ostavlja trajne posledice na plućima dece, ali da akutna posedica infekcije može biti multi sistemski inflomatorni sindrom. On se, prema njenim rečima, javlja 2 do 8 nedelja posle akutne kovid infekcije, mnogo je lečen u poslednje dve godine i njega se treba pribojavati.

Dr Nevena Jovičić, u emisiji “Magazin na Prvom”, Prvog programa Radio Beograda, ukazuje i na neopohodnost poštovanja protivepidemijskih mera koje su važne kao prevencija za kovid.

Izbegavanje zatvorenih prostorija, nošenje maske i higijena ruku – jer se većina infekcija porenosi prljavim rukama, mere su kojih se – prema njenim rečima, prevashodno moramo pridržavati.

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama