Dr Kisić: Raspust i u Vojvodini, od 11. do 13. novembra

6 novembra, 2020

Epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević obratila se danas javnosti, nakon održane sednice Kriznog štaba, pohvalivši nastavnike i đake jer su pokazali da se može živeti sa ovim virusom dovodeći sebe u minimalni rizik.

Kako je izjavila, od 1. septembra do danas je u Srbiji koronavirus potvrđen kod 708 đaka, od toga 308 u osnovnim školama.

Najmanje zaražavanja kod đaka nižih razreda osnovne škole

“Zaražavanje se uglavnom dešavalo van školske sredine, u pojedinačnim klasterima. Gde je bilo drugačije odmah se reagovalo prelaskom na onlajn na dve nedelje i trenutno iz tih razloga 200 đaka nastavu pohađa od kuće.” – rekla je dr Kisić.

Dodala je da je u školskoj sredini, zbog odgovornog ponašanja naše dece i nastavnika dobra situacija. Najmanji procenat zaraženih u ukupnoj strukturi je među đacima osnovnih škola, kod najmlađih, na njih treba da se ugledamo.

“Što se tiče raspusta, odlučili smo da osnovci i srednjoškolci imaju taj neki mini-odmor u isto vreme, od 11. do 13. novembra. Iako smo videli da školska sredina nije okidač, odlučili smo da izjednačimo odmore u osnovnim i srednjim školama. To važi i za Vojvodinu. Nadamo se da deca neće ovo iskoristiti da više izlaze i da se okupljaju.”- rekla je dr Kisić.

Objasnila je da se zabrana okupljana više od pet ljudi ne odnosi na škole, već na javna okupljanja i dodala da je neophodno obezbediti četiri kvadratna metra za svaku osobu u prostoriji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama