Dr Kon: Ne razmišlja se o produžetku zimskog raspusta, već o njegovom pomeranju

28 oktobra, 2021

Nakon sastanka epidemiologa i ministra prosvete Branka Ružića koji je planiran za danas, biće poznato na koji će način škole raditi u narednom periodu, kaže dr Branislav Tiodorović. Njegov se stav promenio, pa on sada tvrdi da je važno da škole nastave da rade zbog obrazovne i socijalno-vaspitne uloge koju imaju. Semafor model, kako je izjavio, već daje rezultate, a u gradovima gde ima najviše obolelih, ići će se na treći model nastave, što podrazumeva potpun prelazak na onlajn.

“Mislim da ova kombinovana nastava već daje rezultat”, istakao je epidemiolog, dodajući da je bitno da, ako je neko iz porodice bolestan dete obavezno ostane kod kuće, te da roditelji ovo moraju da shvate.

Istovremeno, Krizni štab već razmišlja o tome da se na početak decembra pomeri zimski raspust. O ovome je govorio i član Kriznog štaba dr Predrag Kon. On je istakao da ima dosta zaražene dece, ali i da je njihova klinička slika teža nego na početku. Međutim, epidemiolog nije želeo da prejudicira da li će do toga da dođe.

– Videćemo, ne smem ništa de prejudiciram. Postoje podaci na koje se oslanjamo kada se donose neke odluke. Ti podaci dolaze iz svih školskih uprava preko epidemiologa instituta i zavoda, kao i sa testiranja, koje se dnevno prati. Otkriva se mnogo zaraženih u školskom uzrastu i potpuno je legitimno razmišljati na koji način napraviti predah i smanjenje kontakata kod dece. Ostaje prostor za samu onlajn nastavu. Moramo da razgovaramo sa ministrima, i jednim i drugim, šta je moguće. Nešto o čemu se potencijalno razmišlja jeste da ti prekidi budu povezani sa raspustom, onaj koji inače ide… – rekao je dr Kon.

Kako je objasnio dr Kon, ne razmišlja se o produžetku zimskog raspusta, već o tome da on bude pomeren za početak decembra.

Premijerka Ana Brnabić navela je da Institut “Batut” ima sastanka sa medicinskim delom Kriznog štaba i sa Ministarstvom prosvete o tome da li će deca preći na onlajn nastavu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Dr Kon: Ne razmišlja se o produžetku zimskog raspusta, već o njegovom pomeranju

  1. Anđelija kaže:

    Koji su ovo pajaci.

  2. Toša kaže:

    Odavno cela ova priča liči na stampedo, pa ko preživi preživi. Kroz gradivo se juri, obnavljanja i utvrđivanja je malo, a pismene vežbe se nižu jedna za drugom. Na kraju školske godine izgleda da je sve u redu, da su svi sve postigli, ali kod dece postoji velika praznina u znanju i radu. Ako se pomera raspust, to znači da će se i deca i nastavnici izlomiti da sve postignu. Biće ispredavano, biće naučeno, ali će se vrlo brzo sve zaboraviti…

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama