Др Кон: Уплив вируса у школе биће све већи, верујем да ће до преласка на онлајн доћи

18 новембра, 2020

Изјаве које је давао медијима, као и оне на његовом Фејзбук профилу, јасно говоре да је др Предраг Кон био заговорник преласка на онлајн наставу јер, како објашњава, имамо ту могућност, деца не би прекинула школовање, само би уместо одласка у клупе, учили од куће.

“Имамо уплив заражених у школе. Оне се још држе јер се на онлајн наставу стављају те групе у које је вирус ушао. Чули смо од министра да је то неких 3,3%.” – објаснио је др Кон за ТВ Пинк.

“Ја јесам рекао да сам за прелазак за онлајн наставу и верујем да ће до тога доћи, али то није моја одлука. Епидемиолошке службе треба растеретити дела посла који се везује за школе, а који је огроман. Школе имају могућност преласка на онлајн наставу и да то функционише.” – додаје он.

Др Кон објашњава да нам на жесток период са пуно прослава тек долази, а тада ће уплив вируса у школе бити највећи. Док ковид у школе улази, грип је другачији, он почиње да се размножава управо у школама.

“Желимо да избегнемо да се сударе коронавирус и грип, а да бисмо у томе успели, морамо да разговарамо. У Министарству просвете неке ствари морају да се помере. Рекли смо да ћемо причати о померању распуста и хоћемо. Има до тога месец дана, али то ће брзо проћи и о томе треба на време размишљати.” – каже др Кон.

Он тврди да Кризни штаб врло помно и крајње детаљно прати ситуацију у школама. Сваки појединачни случај се, према његовим речима прецизно бележи и прати, чак и случајеви заражавања у породици.

“То није само медицински, већ и судско-медицински разлог, да не би после било да неко није реаговао. За сваку породицу се зна – рецимо оболела мајка, па то и то дете не иде у школу. Дакле, кад је родитељ болестан, дете не може у школу, мора у самоизолацију.” – објашњава др Предраг Кон.

Он каже  и да је чињеница да до узраста од 10 година нема смртних и најтежих случајева, те да школе нису епидемиолошки толико опасне, што се тиче ковида, али јесу што се тиче грипа, против којег се деца по правилу не вакцинишу.

“Нама је битно да се те две ствари не помешају у исто време.” – закључује др Кон.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Др Кон: Уплив вируса у школе биће све већи, верујем да ће до преласка на онлајн доћи"

  1. Ime каже:

    Pa nisu u školi samo deca!
    Šta je sa nastavnicima?
    I sa onima kojima ti nastavnici i ta deca prenose virus?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама