Др Кон: Више рачунамо на онлајн наставу, немамо још одлуку да ли ће бити продуженог боравка

5 августа, 2020

На данашњој конференцији Кризног штаба говорили су премијерка Ана Брнабић и епидемиолог Предраг Кон, а једна од тема био је и почетак школске година. Већ неколико недеља се полемише о предлогу који је изнело Министарство и о моделима који су великом делу родитеља и наставника деловали нелогично.

“Министарство просвете је нама упутило предлог, али ми још нисмо одлучили какви ће се модели наставе примењивати. Даћемо јасне препоруке кад за то дође време. Пажљиво сам слушала Шарчевића и знам све предлоге, али ја тежим да дамо јасне критеријуме на основу којих ће школе одлучити шта да раде. Не бих школама оставила да потпуно сами доносе одлуке, увела бих стриктније и јасније критеријуме.” – каже премијерка.

Foto: Canva

Она додаје и да је онлајн настава добро радила, дала добре резултате и то захваљујући свему што је урађено у дигитализацији образовања. Рекла је и да смо једина земља у Европи која није изгубила ниједан дан наставе.

“Ми радимо даље на увођењу нових дигиталних уџбеника, настава се снима, наћи ћемо најбољи модел.”

Епидемиолог др Предраг Кон такође се дотакао теме повратка у школске клупе.

“Што се тиче школе, најважније је питање продуженог боравка – треба родитељима саопштити да ли ће тога бити. Настава је подељена по циклусима, више се рачуна на онлајн наставу, посебно у средњим школама, а за млађе се планира да се настава обави у школи. Треба доста разговарати и са родитељима. Деца морају долазити у школу здрава. Причаћемо и о томе када маске морају да се користе, а да се имају уз себе морају увек. Морамо да схватимо да ће бити посебан разговор са просветарима у вези са коришћењем сунђера и тога како ће се понашати. Биће препорука и од стране медицинског дела кризног штаба.”

Деца морају долазити у школу здрава. Причаћемо и о томе када маске морају да се користе, а да се имају уз себе морају увек.

На питање новинара шта ће се десити ако се заражено дете појави у школи, др Кон каже да то не треба да се деси.

“Родитељ треба да јави ако је дете болесно и настава ће наставити да се одвија као и до тада, посебно што знамо званични став Европског центра за контролу болести, деца немају теже облике болести. А ове мере уводимо да би родитељи били мирни, да бисмо сарађивали и да би знали да су њихова деца и они потпуно безбедни.” – каже др Кон.

Доктор Кон говорио је и о зараженим мајкама је и председник СЗО предложио да слободно доје.

“Иако се вирус вероватно кроз млеко преноси, тешко ће на тај начин доћи до заражавања. Ако мајка одлучи да доји, потребно је да се заштити и обезбеди да дете не буде изложено могућности да се респираторним путем зарази. Дакле мора да ћути док доји, да стави дуплу маску. Као и код грипа где мајка слободно може да доји. И са температуром 39, само да пази да не пренесе респираторно. Исто важи чак и за варичеле.” – објашњава др Предраг Кон.

А. Цвјетић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Др Кон: Више рачунамо на онлајн наставу, немамо још одлуку да ли ће бити продуженог боравка"

  1. Nena каже:

    Zašto niko nije pitao kako će vrtići da rade? Grupe krcate po tridesetoro u grupi, celodnevni boravak, i ceo dan nemaju maske. Kako ih rasporediti dok se igraju, doručkuju, ručaju i užinaju? Ko će da sačuva toliku decu, a znam o da dolaze puni virusa, piju brufen pre dolaska u vrtić, sline i kijaju jedni u druge? Da li znate kako roditelji psuju svoju decu ako lek ne deluje do kraja dana? Da li će se i oni deliti na pola kao u školi? Mi nemamo ni mali a ni veliki odmor. Zašto niko ne pita da li su vaspitači čarobnjaci i da li imaju možda decu ili bolesne roditelje?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама