Dr Kon: Više računamo na onlajn nastavu, nemamo još odluku da li će biti produženog boravka

Na današnjoj konferenciji Kriznog štaba govorili su premijerka Ana Brnabić i epidemiolog Predrag Kon, a jedna od tema bio je i početak školske godina. Već nekoliko nedelja se polemiše o predlogu koji je iznelo Ministarstvo i o modelima koji su velikom delu roditelja i nastavnika delovali nelogično.

“Ministarstvo prosvete je nama uputilo predlog, ali mi još nismo odlučili kakvi će se modeli nastave primenjivati. Daćemo jasne preporuke kad za to dođe vreme. Pažljivo sam slušala Šarčevića i znam sve predloge, ali ja težim da damo jasne kriterijume na osnovu kojih će škole odlučiti šta da rade. Ne bih školama ostavila da potpuno sami donose odluke, uvela bih striktnije i jasnije kriterijume.” – kaže premijerka.

Foto: Canva

Ona dodaje i da je onlajn nastava dobro radila, dala dobre rezultate i to zahvaljujući svemu što je urađeno u digitalizaciji obrazovanja. Rekla je i da smo jedina zemlja u Evropi koja nije izgubila nijedan dan nastave.

“Mi radimo dalje na uvođenju novih digitalnih udžbenika, nastava se snima, naći ćemo najbolji model.”

Epidemiolog dr Predrag Kon takođe se dotakao teme povratka u školske klupe.

“Što se tiče škole, najvažnije je pitanje produženog boravka – treba roditeljima saopštiti da li će toga biti. Nastava je podeljena po ciklusima, više se računa na onlajn nastavu, posebno u srednjim školama, a za mlađe se planira da se nastava obavi u školi. Treba dosta razgovarati i sa roditeljima. Deca moraju dolaziti u školu zdrava. Pričaćemo i o tome kada maske moraju da se koriste, a da se imaju uz sebe moraju uvek. Moramo da shvatimo da će biti poseban razgovor sa prosvetarima u vezi sa korišćenjem sunđera i toga kako će se ponašati. Biće preporuka i od strane medicinskog dela kriznog štaba.”

Deca moraju dolaziti u školu zdrava. Pričaćemo i o tome kada maske moraju da se koriste, a da se imaju uz sebe moraju uvek.

Na pitanje novinara šta će se desiti ako se zaraženo dete pojavi u školi, dr Kon kaže da to ne treba da se desi.

“Roditelj treba da javi ako je dete bolesno i nastava će nastaviti da se odvija kao i do tada, posebno što znamo zvanični stav Evropskog centra za kontrolu bolesti, deca nemaju teže oblike bolesti. A ove mere uvodimo da bi roditelji bili mirni, da bismo sarađivali i da bi znali da su njihova deca i oni potpuno bezbedni.” – kaže dr Kon.

Doktor Kon govorio je i o zaraženim majkama je i predsednik SZO predložio da slobodno doje.

“Iako se virus verovatno kroz mleko prenosi, teško će na taj način doći do zaražavanja. Ako majka odluči da doji, potrebno je da se zaštiti i obezbedi da dete ne bude izloženo mogućnosti da se respiratornim putem zarazi. Dakle mora da ćuti dok doji, da stavi duplu masku. Kao i kod gripa gde majka slobodno može da doji. I sa temperaturom 39, samo da pazi da ne prenese respiratorno. Isto važi čak i za varičele.” – objašnjava dr Predrag Kon.

A. Cvjetić