Др Козомара: Како препознати и излечити далековидост код деце?

Далековидност је када јасно можете видети ствари које су прилично удаљене од ваших очију, а оне ствари које су вам близу видите мутно. Стручни назив за далековидност је хиперопија, а према одређеним истраживањима која је спровео Амерички институт за здравље очију, од хиперопије пати 5-10% Американаца. Код нас је хиперопија позната и као диоптрија плус.

Dr Bojan Kozomara

Да бисте што боље разумели далековидност веома је важно да разумете како нормално око функционише. Два дела ока су одговорна за фокусирање, а то су рожњача и сочиво. Рожњача је провидни, предњи део ока, а сочиво је структура која се налази унутар ока и мења облик у зависности од тога како се око фокусира на предмет.

Рожњача и сочиво функционишу заједно да би савијали и преламали светлост. То светло се затим фокусира на мрежњачу која се налази на задњем делу очне јабучице и прима визуелне информације које шаље до оптичког нерва који их преноси све до мозга и то је начин на који ми видимо слику.

Узроци далековидности

Савршено обликовано и заобљено сочиво дозвољава нам да видимо савршено јасну и фокусирану слику, али ако је рожњача другачијег облика ваше око неће фокусирати слику на прави начин. Далековидност има разне степене који зависе од способности ока да се фокусира на предмете који се налазе у близини. Ако јасно видите само предмете који су јако удаљени од места на ком стојите то значи да сте озбиљно далековидни.

Рожњача која је равна може бити узрок који указује на постојање далековидности, а можете бити далековидни и ако је очна јабучица краћа него што би требало да буде јер то узрокује да се светлост фокусира иза мрежњаче, уместо на самој мрежњачи како би требало.

Исто тако далековидност је у већини случајева наследна и ако су ваши родитељи имали или имају диоптрију плус све су прилике да ћете је имати и ви или ваша деца.

Лечење хиперопије

Кад је у питању лечење далековидности која није старачка диоптрија, постоје три начина како је можете лечити, а то су: наочаре, ласерска операција ока или контактна сочива. Након што вам офталмолог потврди далековидност после свих обављених прегледа, објасниће вам и које су, за вас, најбоље опције и зашто.

Диоптрија плус код деце

Деца се рађају далековида и како расту тако им се развија и вид што значи да далековидност опада све док у потпуности не нестане, до адолесцентских година. Уколико далековидност до тад не нестане, све су прилике да ће дете бити далековидно цео живот. Способност фокусирања код деце је већа него код одраслих и углавном је довољна да надокнади слабу далековидност те омогући да добро виде и предмети који су близу. Упркос томе ако се дете мора баш потрудити да се фокусира на предмет може доћи до напрезања, а напослетку и до главобоље.

Како препознати далековидност код деце?

Деца углавном нису свесна да имају неки проблем са видом и зато морате обратити пажњу на знакове који би могли указати на то да проблем постоји. Уколико приметите неке од следећих симптома обавезно одведите дете на преглед код офталмолога:

  • Главобоље
  • Ендотропија – страбизам код којег је једно око окренуто ка унутра. Може се у потпуности или делимично исправити.
  • Бол у очима, пецкање и сузење које подстиче дете да трља очи, жмирка или мршти чело.
  • Проблем са читањем и писањем.

Кад су деца у питању, није увек неопходно исправљати далековидност. Најчешћи третман којим се лечи диоптрија плус код деце је оптичка корекција наочарима. Уколико је диоптрија за узраст детета јако велика и узрокује наведене симптоме, у том случају ће корекција бити неопходна. У зависности од узраста детета и колико је способно да сарађује могу се користити и контактна сочива која дете може користити за спортске активности или у случајевима анзиометропије, значајној разлици у градацији очију.

Страбизам или разрокост код деце – реч офталмолога

Да ли се далековидност може лечити природним путем?

Један од највећих проблема код стања далековидност јесте што понекад долази без икаквих симптома што значи да може проћи дуго времена да се уопште не третира. Иако су наочаре, сочива или операција једине ствари које ће вам помоћи да боље видите, постоје неке навике које можете променити, а које ће вам помоћи да утичете на узроке настанка диоптрије плус.

За почетак, веома је важно да у организам уносите довољно витамина и минерала, антиоксиданата, масних киселина и да пијете довољну количину воде током дана.

Поред правилне исхране за здравље ваших очију је веома важно да се довољно одмарате током дана. За разлику од остатка тела, очи раде нон-стоп. Ако вас ноге заболе, сигурно ћете сести или лећи како бисте се одморили, ако вас боле руке, опустићете их, али кад су нам уморне очи ми углавном наставимо да их користимо. И зато је веома важно да током дана узимате кратке паузе и једноставно одмарате очи.

Др Вилијам Бејтс је био амерички офталмолог који је осмилио вежбе за јачање мишића очију које ће вам, такође, помоћи за здравље очију.

Током прве вежбе потребно је да длановим прекријете очи, али да их пре тога протрљате како бисте их угрејали. Након тога ставите дланове на очи да направите потпуни мрак, али да не правите притисак на очи. Дубоко удахните, опустите се и концентришите се на таму. Ову вежбу понављајте сваког дана, најмање 10 минута.

Друга вежба подразумева да се фокусирате на неки предмет који је удаљен, то може бити дрво преко пута или столица која се налази на другом крају просторије. Након тога се њишите са једне стране на другу док вам је фокус константно на истом предмету. Док радите ову вежбу веома је важно да трепћете како би очи остале влажне.

Кад смо код трептања, не заборавите да трепћете када радите неке ствари за које вам је потребан посебан фокус, као што је рад за рачунаром, јер трептање рехидрира око и даје му привремени одмор.

Аутор: мр сц. др Бојан Козомара, офталмолог