Др Козомара: Како се лечи астигматизам код деце (вежбе и природно лечење)

12 априла, 2021

Најједноставнијим језиком речено, астигматизам или цилиндар ока је стање у коме око није у потпуности заобљено. То је сложенија рефракциона грешка коју је потребно исправити, а помоћу модерних технологија су направљена сочива која су се показала као веома ефикасна и удобна метода која исправља цилиндар ока или астигматизам. Пре него што у потпуности схватите како то астигматизам утиче на вид, неопходно је да објасним шта је то рефракциона грешка.

Foto: Canva

Шта је рефракциона грешка ока?

Рефракциона грешка је физичка абнормалност која се манифестује променом у величини, облику или закривљености ока. Због те абнормалности светлост која улази у око се неправилно прелама и због тога долази до оштећења вида.

Рефракционе грешке могу имати различите нивое оштећења, а самим тим и различите нивое озбиљности стања. Код неких људи се може јавити минимална разлика у диоптрији, а код неких диоптрија може бити драстично већа.

Да бисте што боље разумели рефракцију потребно је да знате да када светлост уђе у око, оно пролази кроз саму рожњачу и сочиво где се усмерава према мрежњачи. Рожњача/сочиво прелама долазну светлост директно на површину мрежњаче и управо то нам обезбеђује јасан вид. Када се појави рефракциона грешка, светло више није фокусирано директно на мрежњачу и тада долази до оштећења вида које је повезано са одређеном рефракционом грешком.

Шта узрокује астигматизам?

Већина људи се роди са урођеним астигматизмом, али наука још увек не зна зашто је то тако и који је главни узрок који доводи до појаве цилиндар ока. Одређена истраживања су показала да се цилиндар ока може појавити након повреде ока, операције или неког другог обољења ока.

Веома ретко се може десити да стање које се зове кератоконус изазове атигматизам зато што због ове болести рожњача постаје тања и у облику чуња. Цилиндар ока се не може добити због читања под слабим светлом, седења близу телевизора или гледања у монитор.

Симптоми астигматизма

Симптоми који упућују на астигматизам су:

  • Замагљен или искривљен вид
  • Напрезање очију
  • Честе главобоље
  • Проблеми са видом ноћу
Врсте астигматизма

Постоји пет различитих врста астигматизма, а заједничко им је то да се светлосни зраци спајају и формирају не једну него две жаришне тачке и то ствара проблем са видом.

Прва врста астигматизма се назива једноставни кратковидни астигматизам или цилиндар ока у коме се свјетлост раздваја у две жаришне тачке, једну пре мрежњаче и једну на самој мрежњачи.

Друга врста се зове једноставни хиперопски астигматизам или цилиндар ока у коме светлост долази до две жаришне тачке, али је једна на мрежњачи, а друга је тачка фокуса која би требало да буде виртуелна и да се налази иза мрежњаче.

Трећа врста је сложени кратковидни астигматизам или цилиндар ока где светлост долази до две тачке, а обе се налазе испред мрежњаче, али на две различите локације.

Dr Bojan Kozomara

Четврта врста је сложени хиперопски астигматизам или цилиндар ока у коме светлост долази до жаришних тачака које би требало да се налазе на виртуелном месту иза мрежњаче, али на различитим виртуелним локацијама.

Коначно, пета врста се зове мешани астигматизам или цилиндар ока где зраци долазе до две тачке од којих је једна испред мрежњаче, а друга иза мрежњаче.

Како се поставља дијагноза за астигматизам?

Као и код већина очних обољења и симптоми астигматизма се развијају прилично споро и понекад их је тешко препознати. Офталмолога би, свакако, требало да посетите уколико приметите промене у виду. Да би се поставила дијагноза цилиндра ока потребан је комплетан очни преглед у склопу кога ће доктор тестирати оштрину вида, а помоћу посебних алата ће измерити заобљеност рожњаче.

Лечење астигматизма

У готово свим случајевима астигматизма, контактна сочива или диоптријске наочале су оно што би требало да помогне, али ако имате благи облик астигматизма и немате неких проблема са видом у том случају вам можда неће бити потребно ни једно ни друго.

Астигматизам код деце

Велики број новорођенчади се рађа са астигматизмом који обично нестане сам од себе након првог рођендана. Деца код којих се проблем са видом не коригује могу имати проблема у школи, а то може довести и до неких других, погрешних дијагноза. С обзиром на то да мала деца нису у стању да кажу како имају проблем са видом потребно их је што пре одвести на редован преглед код офталмолога, јер у већини случајева неки проблем који се могу решити у раном детињству, уколико се не третирају, касније могу створити веће проблеме.

Лечење природним путем

Иако се цилиндар ока не може кориговати природним лековима, постоје витамини које би требало да уносите, а који вам могу помоћи да коригујете неке блаже облике астигматизма.
Витамин А је иначе одличан за одржавање здравља очију и требало би га узимати у већим количинама ако имате проблем са видом. Природни извори витамин А су поврће попут кеља, мркве и бундеве. Поред тога ту је и витамин Б који се налази у риби попут пастрмке, лососа или сома, а сјајан извор витамина Б су и јаја, говедина, пилетина. Цитрусно воће, богато витамином Ц може бити сјајан додатак вашој исхрани за добро здравље очију, а поред у цитрусима, витамин Ц можете наћи у тамном, лиснатом поврћу као и у јагодама и паприци.

Вежбе за цилиндар ока или астигматизам

Веровали или не, код астигматизма вам могу помоћи вежбе које ће ојачати мишиће ока баш као и све друге мишиће у телу. Поред тога, ове вежбе ће вам помоћи да:

  • Смањите стрес
  • Ојачате и опустите мишиће очију
Како радити вежбе за цилиндар ока?

Поставите палац изнад носа под углом од 90 степени. Померајте палац у правцу казаљке на сату, до позиције 12, задржите 2-3 секунде па вратите у почетни положај. Палац све време пратите очима. Након тога померите палац на позицију броја 1, такође задржите пар секунди и вратите на почетну позицију.

Померајте палац за све позиције на сату. Током вежбе, не заборавите да равномерно дишете и пратите дисање.

Аутор: мр сц. Бојан Козомара, др мед. и офталмолог

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама