Др Перовић: Не смемо да дајемо лажну наду женама да има времена за мајчинство

14 јула, 2022

Др Милан Перовић, шеф одсека за припрему пацијената за процес вантелесне оплодње – ГАК Народни фронт Београд, гостовао је у јутарњем програму Курир телевизије, где је говорио о проблемима с којима се суочавају парови који желе да се остваре у улози родитеља.

Како је рекао, све је више оних који се суочавају са овим проблемом. Реч је о броју од око 15 до 18 одсто.

Перовић сматра да би жена требало да размишља о детету и пре 35. године јер се од те године повећавају ризици за дете.

– Медицина и наука је показала да већ од 35 године многи ризици расту. Од ризика да ће теже остати у другом стању до тога да су већи ризици за бебу да плод не буде идеалан. Не смемо да дајемо лажну наду женама да има времена за мајчинство. Има времена, али су и ризици већи – рекао је Перовић.

Он је говорио и о коментарима жена које су прошле процес вантелесне оплодње.

– Жене обично причају да та процедура није напорна и да су знале, да би раније кренуле са процедуром. Највећа неизвесност су ти резултати који су заправо најизазововнији и најтежи – рекао је Перовић.

На питање кад би парови требало да потраже помоћ стручњака, доктор каже да то зависи од година старости.

– Ако су жене млађе од 38 година, генерална је препорука да могу да чекају годину дана уз редовне односе без заштите. Ако прођу тих годину дана без остварених жељених резултата, потребно је да нам се обрате. Међутим, код старијих жена код којих је смањена резерва јајника та граница је 6 месеци редовних незаштићених односа – рекао је Перовић.

Извор: Курир / Зелена учионица

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама