Педијатри о томе да ли је појава ваши код детета разлог за изостанак из школе

Ако имате школско дете, велика је вероватноћа да сте се барем једном у животу, чешљајући му (или њој) косу, запрепастили јер сте угледали – вашку. Досадне и упорне, вашке се међу децом врло лако преносе, а представљају врло често и повод за одбацивање и ругање.

Америчка академија педијатара је ажурирала своје препоруке родитељима када је реч о инфекцији вашима код деце, пребацујући фокус на едукацију како би се смањила стигма.

„Добити вашке јесте непријатно искуство, али је то проблем који се данас врло лако решава и није разлог да дете изостаје из школе.“ каже др Dawn Nolt, аутор смерница ААП на тему инфективних болести.

Она је додала да је врло важно да сви разумеју да вашке не представљају опасност за здравље деце и одраслих и да ни у ком случају не указују на недостатак хигијене.

У третману ваши користе се углавном производи (шампони, лосиони…) који садрже пиретроиде.

Програми у школама који подразумевају превентивне прегледе код деце, нису показали неки значај, тврде у ААП. Они углавном доприносе стигматизацији деце за коју се посумња да су заражена. Зато педијатри радије препоручују школама да понуде едукацију родитељима у оквиру које ће их научити како правилно да поступе ако примете ваши код своје деце.