Pedijatri o tome da li je pojava vaši kod deteta razlog za izostanak iz škole

12 oktobra, 2022

Ako imate školsko dete, velika je verovatnoća da ste se barem jednom u životu, češljajući mu (ili njoj) kosu, zaprepastili jer ste ugledali – vašku. Dosadne i uporne, vaške se među decom vrlo lako prenose, a predstavljaju vrlo često i povod za odbacivanje i ruganje.

Američka akademija pedijatara je ažurirala svoje preporuke roditeljima kada je reč o infekciji vašima kod dece, prebacujući fokus na edukaciju kako bi se smanjila stigma.

“Dobiti vaške jeste neprijatno iskustvo, ali je to problem koji se danas vrlo lako rešava i nije razlog da dete izostaje iz škole.” kaže dr Dawn Nolt, autor smernica AAP na temu infektivnih bolesti.

Ona je dodala da je vrlo važno da svi razumeju da vaške ne predstavljaju opasnost za zdravlje dece i odraslih i da ni u kom slučaju ne ukazuju na nedostatak higijene.

U tretmanu vaši koriste se uglavnom proizvodi (šamponi, losioni…) koji sadrže piretroide.

Programi u školama koji podrazumevaju preventivne preglede kod dece, nisu pokazali neki značaj, tvrde u AAP. Oni uglavnom doprinose stigmatizaciji dece za koju se posumnja da su zaražena. Zato pedijatri radije preporučuju školama da ponude edukaciju roditeljima u okviru koje će ih naučiti kako pravilno da postupe ako primete vaši kod svoje dece.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama