Dr Rajović: Onlajn nastava je nužno zlo

O onlajn nastavi i tome kako ona utiče na dečji razvoj, za Jutarnji program televizije Nova S govorio je doktor Ranko Rajović, autor NTC programa učenja.

Ministar Mladen Šarčević izjavio je danas da će onlajn nastava verovatno biti metod rada do pojave vakcine, a za ovaj oblik rada Ranko Rajović kaže da je “nužno zlo”.

“To je nužno zlo, za decu je najbolje da idu u školu. Mi smo radili anketu sa petacima i šestacima i ona nam je pokazala da 30 odsto dece, dok je trajala onlajn nastava, nije radilo ništa. Oni sede pored računara ali ne bave se školom, nego rade nešto što im je zanimljivije. Mi treba da osmislimo i kreiramo nastavu koja će deci biti interesantna. Sa mojim timom već radim na tome.”

“Za decu je kretanje jako važno. Zato ne smemo da dozvolimo da sedam, osam sati sede i gledaju u ekran. Živa bića koja se ne kreću su biljke, one nemaju neurone, a mozak se razvija u pokretu. Dete mora da otkriva dok uči.”, kazao je Rajović.

Istakao je i da je nevolja sa onlajn nastavom kod đaka prvaka.

“Deca u vrtiću razviju finu motoriku, nauče da drže olovku, ali znaju da je prvi dan u školi nešto važno. Mnogi to pamte ceo život, a sada će videti nekog na ekranu. Zato moraju roditelji da se potrude da budu kreativni. Mi imamo NTC besplatne savete onlajn sa predlozima aktivnosti za roditelje – šta da rade i u vožnji i u kući i kako da prave poligone po kući da se dete zanima, ne sama da trči po kući.”

Doktor Rajović kaže i da je veliki problem današnje dece što ne tolerišu dosadu. A za to nisu kriva deca već roditelji koji uvek žure da im problem dosade reše, uglavnom ekranima.

“Mnogi se žale da posle 10 minuta nemaju koncentraciju, a to je jer nema kretanja. Sve se deci ispunjava, daje mu se odmah rešenje za dosadu – igrice, TV, ne zna samo da reši dosadu. Roditelji mogu da s malom decom igraju Ne ljuti se čoveče, sa starijom karte, jamb, šah, da dete razvija duboku pažnju i da se ukine preterano gledanje TV-a i igrica”, kazao je Rajović.

Na pitanje voditeljke koji je to uzrast kada detetu možemo dozvoliti igrice, dr Rajović rekao je da je on svojoj deci dozvolio od 5. godine, pola sata dnevno. Ali samo pod uslovom da tog dana provedu najmanje duplo više vremena u parku, u slobodnoj igri i trčanju.

Priredila: A. Cvjetić

Izvor: Nova S / Zelena učionica