Др Тиодоровић: Не размишљамо о затварању школа у октобру

8 септембра, 2020

Члан Кризног штаба за сузбијање коронавируса епидемиолог др Бранислав Тиодоровић изјавио је за Н1 да ће повратак студената на факултете свакако бити већи изазов од поласка деце у школе.

У три нишке школе јавила су се деца која не долазе на наставу због симптома сличних коронавирусу, а Тиодоровић је истакао да је то било очекивано и да је веома важно што се у тим ситуацијама показало да родитељи, просветни радници и здравствени систем прате ситуацију на дневном нивоу и правовремено реагују.

“Ми, међутим, немамо ситуацију да се морају затварати школе због већег броја оболеле деце, нити смо апсолутно близу такве ситуације”, подвукао је Тиодоровић и одбацио спекулације у јавности да би већ у октобру могло да дође до затварања школа због очекиваног раста броја заражених.

“Ми немамо такву врсту података, нити такву ситуацију да у октобру размишљамо о затварању школа. Све је могуће, морамо бити свесни да је вирус ту, али већа опасност је од оних који се враћају с летовања”, казао је саговорник Н1 и поновио да деца која су дошла са одмора не би требало да иду у школу седам до десет дана.

Казао је и да послодавци морају да схвате да мајка или отац имају право да остану са дететом, уколико се појави сумња да је оно заражено коронавирусом.

“Треба да схвате да ће им онај радник који је ослобођен размишљања да ли је дете добро бити бољи извршилац послова када дође на посао после тих неколико дана с дететом, него да буде на послу с принудом, а да у вртић или школу пошаље дете које није потпуно здраво”, упозорио је Тиодоровић.

Објаснио је, међутим, да су истраживања показала да су мала деца, нарочито она млађа од четири године, изузетно ретко извор или преносиоци инфекције, док је код средњошколаца потребан већи опрез, јер се доста крећу, имају доста контаката, и могу бити опасност, пре свега за родитеље и баке и деке.

Извор: Н1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама