Dr Tiodorović: Ne razmišljamo o zatvaranju škola u oktobru

8 septembra, 2020

Član Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa epidemiolog dr Branislav Tiodorović izjavio je za N1 da će povratak studenata na fakultete svakako biti veći izazov od polaska dece u škole.

U tri niške škole javila su se deca koja ne dolaze na nastavu zbog simptoma sličnih koronavirusu, a Tiodorović je istakao da je to bilo očekivano i da je veoma važno što se u tim situacijama pokazalo da roditelji, prosvetni radnici i zdravstveni sistem prate situaciju na dnevnom nivou i pravovremeno reaguju.

“Mi, međutim, nemamo situaciju da se moraju zatvarati škole zbog većeg broja obolele dece, niti smo apsolutno blizu takve situacije”, podvukao je Tiodorović i odbacio spekulacije u javnosti da bi već u oktobru moglo da dođe do zatvaranja škola zbog očekivanog rasta broja zaraženih.

“Mi nemamo takvu vrstu podataka, niti takvu situaciju da u oktobru razmišljamo o zatvaranju škola. Sve je moguće, moramo biti svesni da je virus tu, ali veća opasnost je od onih koji se vraćaju s letovanja”, kazao je sagovornik N1 i ponovio da deca koja su došla sa odmora ne bi trebalo da idu u školu sedam do deset dana.

Kazao je i da poslodavci moraju da shvate da majka ili otac imaju pravo da ostanu sa detetom, ukoliko se pojavi sumnja da je ono zaraženo koronavirusom.

“Treba da shvate da će im onaj radnik koji je oslobođen razmišljanja da li je dete dobro biti bolji izvršilac poslova kada dođe na posao posle tih nekoliko dana s detetom, nego da bude na poslu s prinudom, a da u vrtić ili školu pošalje dete koje nije potpuno zdravo”, upozorio je Tiodorović.

Objasnio je, međutim, da su istraživanja pokazala da su mala deca, naročito ona mlađa od četiri godine, izuzetno retko izvor ili prenosioci infekcije, dok je kod srednjoškolaca potreban veći oprez, jer se dosta kreću, imaju dosta kontakata, i mogu biti opasnost, pre svega za roditelje i bake i deke.

Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama