Dr Tiodorović o pomeranju zimskog raspusta: O tome će biti reči na nekoj od narednih sednica

novembar 5, 2021

“Kao što vidite delta soj koji imamo i delta plus koji nam preti, oni se kod najmlađih i kod dece veoma brzo prenose. Mi računamo da ćemo tokom ovih dana raspusta uspeti da stabilizujemo situaciju. Ja moram da skrenem pažnju, da roditelji te dece i sama deca moraju da shvate da to nije vreme za okupljanje na nekim drugim mestima, kućnim žurkama i kafićima. Njihovo okupljanje može biti veliki rizik. Efekat tog raspusta može biti poništen.” – izjavio je dr Branislav Tiodorović danas.

Foto: Screenshot N1

On je dodao da bi, na osnovu ranijih iskustava (raspusta), ovaj presek trebalo pozitivno da utiče i da značajno smanji broj zaraženih među učenicima. Tako je situacija stavljana pod kontrolu. Ali, kako kaže, samo ako i druge mere budu mnogo oštrije nego do sada, da bismo imali pravi efekat.

“Neophodno je oštro kontrolisati mere jer je situacija izuzetno teška.” – tvrdi Tiodorović.

Raspust neće doneti korist, ako se okupljanja nastavi po kućama, kafićima, upozorio je Tiodorović u jutarnjem programu TV Prva, uz napomenu da se deca prvenstveno zaražavaju u porodici, ali se u školama zaraza brže širi.

Kada je reč o onlajn nastavi, prof. Tiodorović kaže da na jučerašnjoj sednici o tome nije bilo reči, ali da se svi eksperti iz prosvete i zdravstva slažu da je neophodna u određenim situacijama, kada je veliki broj zaraženih u školama, te da zato i postoji semafor sistem.

“Međutim, iako je ona bila najvećim delom dobro pripremljena u proteklom periodu i da su provetni radnici izdržali veliki pritisak, ona nije u obrazovanom slučaju dala odgovarajuće rezultate. Pored toga, škola nije samo obrazovna ustanova, ona je i vaspitna i socijalna, a lokalne samouprave moraju donositi svoje odluke, na osnovu epidemiološke situacije.”, istakao je dr Tiodorović i rekao da pomeranje zimskog raspusta nije razmatrano, ali da će o tome biti reč na nekoj od sledećih sednica.

“To ćemo videti kada budemo imali neke informacije o situaciji sa gripom, za koji se zna da ga deca najlakše prenose.” – objasnio je prof. Tiodorović i posebno skrenuo pažnju na situaciju koju imamo na utakmicama, a kakvih će, kako kaže, i dalje biti jer u tom smislu nisu donete nikakve nove mere.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama