Dragana je osmislila igru koju će deca voleti više od kompjuterskih igrica!

25 februara, 2018

Jeste li skoro ušli u neki kafić u kojem je igrom slučaja bilo i dece? Ja jesam. Ćerka je krenula na ritmičku gimnastiku i tu, odmah do sale u kojoj su treninzi, nalazi se kafić. Pun roditelja koji sa drugim detetom čekaju da ono starije završi trening. I, pogodite, kako su se roditelji pobrinuli za to da u kafiću dete od dve, tri ili četiri godine sedi mirno punih 45 minuta? Naravno, mobilni telefon. Deca su postala gotovo zavisna i to se pretvara u ozbiljan problem.

Podstaknuta ovom činjenicom, kao i time što je jednog popodneva uzalud pokušavala da pronađe edukativnu i zanimljivu igračku za dečji rođendan na koji je tog dana trebalo da ode, Dragana je došla na sjajnu ideju. Napraviće je sama. Tako je nastala Baš dobra priča. Jesam li u pravu? 
Tako je. ☺ Baš dobra priča je u stvari nastala u želji da kao porodica provodimo što više kvalitetnog vremena zajedno. Koliko roditelja u svom okruženju znate, a da se ne žale na premalo vremena koje provode sa svojom decom?
Nažalost, u ovo vreme opšte jurnjave, poslova od jutra do mraka, roditeljima uglavnom ostaje tih nekoliko sati u toku dana za mališane, kao i ogroman izazov kako za to vreme da ih animiraju i odvoje od telefona i tableta.
Na Baš dobroj priči smo radili zaista dugo i posvećeno, najpre na samom izgledu proizvoda, izboru materijala, sigurnosti i bezbednosti, a potom je usledila test faza. Već nakon prvog testiranja sa nekoliko mališana smo bukvalno plakali od sreće, znali smo da smo uspeli da stvorimo nešto zaista vredno. Usledilo je testiranje u školama, konsultacije sa dečijim pedagozima, psiholozima, vaspitačima i učiteljima oko konačnog izbora pojmova za prvu seriju koja nosi naziv Putovanja.
Šta je Baš dobra priča?
Baš dobra priča je edukativna igračka prvenstveno namenjena deci uzrasta između 3 i 9 godina, ali je i za sve one koji se rado otisnu u svet mašte.
U drvenoj kutiji se nalazi vrećica sa 42 žetona, a na svakom žetonu sličica. Maksimalan broj igrača je 7. Svaki igrač nasumično izvlači po 6 žetona i ima minut da pripremi svoju Baš dobru priču. Svih 6 izvučenih pojmova moraju biti deo priče kako bi ona bila Baš dobra. Nakon svake ispričane priče svi igrači u glas kažu BAŠ DOBRA PRIČA! i sve dok i poslednji učesnik ne ispriča svoju priču.
Baš dobra priča će olakšati pričanje priče pred spavanje ili učiniti učenje stranog jezika zabavnijim. Putovanja je prva limitirana serija u nizu od šest Baš dobrih priča u kojima ćete uživati sa vašim najmilijima.
Igračku mogu koristiti vaspitači i učitelji, da podstaknu decu da pričaju ili pišu priče. Pravila se ne moraju strogo poštovati, pa tako, recimo, svako dete može izvući po jedan žeton i priču pričati nadovezujući se jedno na drugo. Mogućnosti su neograničene.

Šta mislite, zašto se deci toliko dopala?
Na prvu loptu se oduševe pakovanjem i ilustracijama na žetonima. Dopada im se taj trenutak neizvesnosti kada izvlače žetone, prosto igra je svaki put nova i drugačija.
Baš dobra priča razvija maštu, kreativnost, nema koplikovanih pravila I deci daje punu slobodu. Podstiče razvoj veština kreativnog rešavanja problema, kritičkog mišljenja, govora i sveukupne komunikacije.
Podstiče socijalizaciju dece, ali i takmičarski duh iako igra na prvu loptu ne deluje tako. Zanimljivo je koliko su deca u stvari samokritična I sklona samoocenjivanju, pa tako često čujemo „Ova priča je bolja od moje” što uglavnom rezultira traženjem nove “runde”.
Ipak najbolji odgovor na ovo pitanje daje struka, prenosimo šta je profesor razredne nastave, Radmila Đurić rekla o nama i svom iskustvu sa Baš dobrom pričom:
Baš Dobru Priču sam imala priliku da testiram neposredno pošto se pojavila na tržištu. Nova, zanimljiva igračka me je podstakla da je ponesem u školu. Radila sam govorne i pismene vežbe na temu priče po slikama. Učenici u mom razredu su je jako lepo prihvatili jer vole igru kroz koju se i najlakše uči.
Primerena je individualnom radu, radu u paru, kao i grupnom radu. Odlično je sredstvo za međupredmetnu koorelaciju. Svi učenici prema svojim sposobnostima, kako nadareni, tako i oni što rade po IOP-u mogu lako da je koriste.
Odlično osmišljena, izrađena od kvalitetnih materijala, bezbedna za decu, odlično dizajnirana… Sigurno će naići na široku primenu među decom i kolegama kao novo didaktičko nastavno sredstvo.
Sve pohvale timu koje je osmislio!
Dakle, Baš dobra priča se može podjednako dobro i uspešno koristiti u vrtićima, kod kuće, u školi… Imate li neki poseban savet da date odraslima koji uvode decu u ovu igru? Kako da im podstaknu maštu i na pravilan način ih uvedu u priču?
Baš dobra priča je zaista specifična igračka, nije jednostavno jedna od onih koju date detetu da ode u sobu da se igra odmah samo. Na osnovu našeg iskustva prilikom testiranja igračke, a pogotovo kod mlađe dece (oko 3 god.), potrebno je ohrabriti dete i naučiti ga kako se igra (imamo i mi stariji šta da ispričamo. Kad hoćemo i nama može mašta da se rasplamsa ☺), nakon toga će deca sama tražiti da se igraju sa Baš dobrom pričom.
Kako, gde i po kojoj ceni se Baš dobra priča može nabaviti?
Recimo da je Baš dobra priča u nekoj test fazi još neko kratko vreme i dostupna je za onlajn poručivanje na našim Fejzbuk i Instagram profilima po promotivnoj ceni od 2.690 RSD plus troškovi dostave. Pokrenuli smo pregovore kako bi se Baš dobra priča našla što pre na rafovima maloprodajnih objekata (kraj marta i početak aprila) i tada će cena biti viša za oko 30%.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Dragana je osmislila igru koju će deca voleti više od kompjuterskih igrica!

  1. Masa kaže:

    Lepo osmisljeno ali verujem da bi jos zabavnike bilo da sa decom roditelji traze ili crtaju animacije i sami naprave tu “gracku” .Ja sam licno pravila loto karte sa zatvaracima od jogurta i svidelo se deci u vrticu?

  2. Ana kaže:

    Igra mi se baš dopala i nadam se da ću moći ubrzo da je kupim svom unuku za rodjendan i da uživamo u pričama

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama