Драгана је осмислила игру коју ће деца волети више од компјутерских игрица!

25 фебруара, 2018

Јесте ли скоро ушли у неки кафић у којем је игром случаја било и деце? Ја јесам. Ћерка је кренула на ритмичку гимнастику и ту, одмах до сале у којој су тренинзи, налази се кафић. Пун родитеља који са другим дететом чекају да оно старије заврши тренинг. И, погодите, како су се родитељи побринули за то да у кафићу дете од две, три или четири године седи мирно пуних 45 минута? Наравно, мобилни телефон. Деца су постала готово зависна и то се претвара у озбиљан проблем.

Подстакнута овом чињеницом, као и тиме што је једног поподнева узалуд покушавала да пронађе едукативну и занимљиву играчку за дечји рођендан на који је тог дана требало да оде, Драгана је дошла на сјајну идеју. Направиће је сама. Тако је настала Баш добра прича. Јесам ли у праву? 
Тако је. ☺ Баш добра прича је у ствари настала у жељи да као породица проводимо што више квалитетног времена заједно. Колико родитеља у свом окружењу знате, а да се не жале на премало времена које проводе са својом децом?
Нажалост, у ово време опште јурњаве, послова од јутра до мрака, родитељима углавном остаје тих неколико сати у току дана за малишане, као и огроман изазов како за то време да их анимирају и одвоје од телефона и таблета.
На Баш доброј причи смо радили заиста дуго и посвећено, најпре на самом изгледу производа, избору материјала, сигурности и безбедности, а потом је уследила тест фаза. Већ након првог тестирања са неколико малишана смо буквално плакали од среће, знали смо да смо успели да створимо нешто заиста вредно. Уследило је тестирање у школама, консултације са дечијим педагозима, психолозима, васпитачима и учитељима око коначног избора појмова за прву серију која носи назив Путовања.
Шта је Баш добра прича?
Баш добра прича је едукативна играчка првенствено намењена деци узраста између 3 и 9 година, али је и за све оне који се радо отисну у свет маште.
У дрвеној кутији се налази врећица са 42 жетона, а на сваком жетону сличица. Максималан број играча је 7. Сваки играч насумично извлачи по 6 жетона и има минут да припреми своју Баш добру причу. Свих 6 извучених појмова морају бити део приче како би она била Баш добра. Након сваке испричане приче сви играчи у глас кажу БАШ ДОБРА ПРИЧА! и све док и последњи учесник не исприча своју причу.
Баш добра прича ће олакшати причање приче пред спавање или учинити учење страног језика забавнијим. Путовања је прва лимитирана серија у низу од шест Баш добрих прича у којима ћете уживати са вашим најмилијима.
Играчку могу користити васпитачи и учитељи, да подстакну децу да причају или пишу приче. Правила се не морају строго поштовати, па тако, рецимо, свако дете може извући по један жетон и причу причати надовезујући се једно на друго. Могућности су неограничене.

Шта мислите, зашто се деци толико допала?
На прву лопту се одушеве паковањем и илустрацијама на жетонима. Допада им се тај тренутак неизвесности када извлаче жетоне, просто игра је сваки пут нова и другачија.
Баш добра прича развија машту, креативност, нема копликованих правила И деци даје пуну слободу. Подстиче развој вештина креативног решавања проблема, критичког мишљења, говора и свеукупне комуникације.
Подстиче социјализацију деце, али и такмичарски дух иако игра на прву лопту не делује тако. Занимљиво је колико су деца у ствари самокритична И склона самооцењивању, па тако често чујемо „Ова прича је боља од моје” што углавном резултира тражењем нове “рунде”.
Ипак најбољи одговор на ово питање даје струка, преносимо шта је професор разредне наставе, Радмила Ђурић рекла о нама и свом искуству са Баш добром причом:
Баш Добру Причу сам имала прилику да тестирам непосредно пошто се појавила на тржишту. Нова, занимљива играчка ме је подстакла да је понесем у школу. Радила сам говорне и писмене вежбе на тему приче по сликама. Ученици у мом разреду су је јако лепо прихватили јер воле игру кроз коју се и најлакше учи.
Примерена је индивидуалном раду, раду у пару, као и групном раду. Одлично је средство за међупредметну коорелацију. Сви ученици према својим способностима, како надарени, тако и они што раде по ИОП-у могу лако да је користе.
Одлично осмишљена, израђена од квалитетних материјала, безбедна за децу, одлично дизајнирана… Сигурно ће наићи на широку примену међу децом и колегама као ново дидактичко наставно средство.
Све похвале тиму које је осмислио!
Дакле, Баш добра прича се може подједнако добро и успешно користити у вртићима, код куће, у школи… Имате ли неки посебан савет да дате одраслима који уводе децу у ову игру? Како да им подстакну машту и на правилан начин их уведу у причу?
Баш добра прича је заиста специфична играчка, није једноставно једна од оних коју дате детету да оде у собу да се игра одмах само. На основу нашег искуства приликом тестирања играчке, а поготово код млађе деце (око 3 год.), потребно је охрабрити дете и научити га како се игра (имамо и ми старији шта да испричамо. Кад хоћемо и нама може машта да се распламса ☺), након тога ће деца сама тражити да се играју са Баш добром причом.
Како, где и по којој цени се Баш добра прича може набавити?
Рецимо да је Баш добра прича у некој тест фази још неко кратко време и доступна је за онлајн поручивање на нашим Фејзбук и Инстаграм профилима по промотивној цени од 2.690 РСД плус трошкови доставе. Покренули смо преговоре како би се Баш добра прича нашла што пре на рафовима малопродајних објеката (крај марта и почетак априла) и тада ће цена бити виша за око 30%.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


2 коментара на "Драгана је осмислила игру коју ће деца волети више од компјутерских игрица!

  1. Masa каже:

    Lepo osmisljeno ali verujem da bi jos zabavnike bilo da sa decom roditelji traze ili crtaju animacije i sami naprave tu “gracku” .Ja sam licno pravila loto karte sa zatvaracima od jogurta i svidelo se deci u vrticu?

  2. Ana каже:

    Igra mi se baš dopala i nadam se da ću moći ubrzo da je kupim svom unuku za rodjendan i da uživamo u pričama

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама