Драги родитељи, добро дошли на отварање прве пијаце за упис у средњу школу

Поштовани родитељи, драга децо, баке и деке,

Хвала вам што сте у овом броју дошли на отварање прве Пијаце за упис у средњу школу. Надам се да ће ова Пијаца постати традиција, и да ће се одржавати сваке године, након завршених матурских испита и истицања коначних резултата.

Када причамо о упису у средње школе, обично мислимо на тај матурски испит, и сав стрес око поена, комбинованог теста, па негде може да се преписује, негде не може… да не набрајам. Пракса је показала да, и поред скупих припрема, вредног учења и рада, ученици често немају довољан број поена за жељену школу или смер. Деца буду очајна, буде ту и суза, незадовољства, јаве се озбиљни психички проблеми… Шта ће родитељи, него да почну да траже везе, да обијају прагове, трче са једне адресе на другу, зову телефоном, и да се на разне начине сналазе како би дете дошло баш до оног одељења где жели да уђе и настави своје школовање. Већина у томе успе, али се онда јави одређени број родитеља који није имао везу, нити је знао да постоје још бројне могућности да се ствари поправе кад сви мисле да је све већ готово. Њихова деца заврше у школама које нису желела, гледајући своје другаре који су, можда и са мање поена од њих, завршили у гласовитим гимназијама, или посебним одељењима са по 20 ученика и тако даље… Све то ствара једно незадовољство, деца се посвађају, родитељи престану да говоре, падну ружне речи и увреде…

Директори школа су под посебним притиском.

Зову их рођаци, пријатељи, пријатељи њихових пријатеља, чланови Школског одбора и Савета родитеља, усијају се телефони. Они просто не знају које дете да приме, а које не! Многи људи се воде оном старом да је најбоља веза у школи теткица, па су те сироте жене под посебном врстом притиска. Ту нема ни реда ни правила! Одељења од почетних 30 дођу до 45 ученика, и опет је неко незадовољан!

Наша Пијаца ставља тачку на све те проблеме. Годинама пратимо приговоре који нам стижу, и који се врте око истих ствари, које сам већ поменуо. Наша Пијаца има за циљ да се ствари реше на једном месту, без губљења времена, и да сви имају исте шансе. Растеретићемо директоре, наставнике, теткице… Нећемо више дозволити да неко успе, а неко не успе да убаци дете у школу коју жели.

Одмах да буде јасно, за све захтеве које будете подносили на нашим тезгама морате имати валидан доказ, лекарско уверење, потврду, изјаву уз два сведока и тако даље, јер ради се о веома озбиљној ствари, и не треба да ико помисли да може уписати дете у одређену школу само зато што то жели, или што некога познаје. Све мора бити законито и легитимно.

Битно је да знате да можете аплицирати само на једној тезги, тако да добро прорачунате која тезга је за ваше дете најбоља.

Са моје леве стране, погледајте у правцу моје руке, су две тезге на којима можете пријавити да је дете имало физикалну терапију током школовања, и да није имало могућности да припреми испит као друга деца. То подразумева вежбе за кичму, равне табане, било коју врсту вежбица које су детету одузимале време, и на тој тезги добијате од пет до дванаест поена у случају мањих деформитета, или директан пролаз у жељено одељење, у случају криве кичме, ишчашеног скочног зглоба и тако даље.

Одмах поред те тезге је тезга где пријављујете спортисте, музичаре и уметнике који су паралелно нешто тренирали, или свирали, или учили неку школу глуме, рецимо, и уз одговарајући доказ о успесима у тој области, дете ће добити између осам и седамнаест поена за упис.

Ако погледате иза бандере у средини, ту је велика тезга са балонима, и ту треба да се пријаве ђаци који имају проблеме као што су леворукост, слаба оријентација у простору, страх од висине и слично, једном речју, деца која су различита, и на тој тезги ће им показати да су прихваћени иако су другачији, и ако имате валидан доказ за своје тврдње, дете ће добити до десет поена за упис. Ако успете да докажете да је дете било жртва вршњачког насиља, издаје се аутоматска уписница за жељено одељење, без обзира на број поена.

Највећа тезга, не можете је промашити, са великим срцима и натписима „I love you“ је адреса за сву децу коју су наставници у школи мрзели, и намерно им давали мање оцене, због чега су деца имала и мањи број поена. Ова тезга је највећа са добрим разлогом, јер очекујемо највећу навалу овде. Сви смо свесни тог проблема субјективности наставника, али не можемо оставити ту децу на цедилу, или по неким стручним школама или слабијим гимназијама, у које упадну без своје кривице. Дакле, са доказом у виду књижице, сведочанства, или препричаних ситуација уз два сведока који ће то потврдити, овде дете добија до двадесет додатних поена, а у посебно тешким ситуацијама, уписује се директно у жељено одељење.

У средини је тезга са врхунским психолозима и психијатрима, ту треба да се пријаве деца која имају психичке проблеме због неуспеха на матурском испиту, као и она која су током школовања, због грубих наставника, преобимног градива, неадекватног окружења, неудобних столица у учионици, и сличних проблема, почела да осећају знаке анксиозности или друге тегобе. Ако немате налаз лекара, наши стручњаци ће ту, на лицу места, утврдити да ли је то заиста тако, или дете лаже, и ако се утврди да је ситуација стварно озбиљна, дете се аутоматски уписује где год жели.

Тезге у издвојеном, затвореном делу пијаце, које су ограђене и одвојене једна од друге тапацираним преградама, представљају шансу за оне који имају везе у Министарству и у школама. Потребно је само да кажете ко је ваш контакт, наш љубазни службеник ће то и проверити, позвати конкретно лице, и договорити на лицу места да ли је потребно додати одређени број поена, или дете одмах уписати тамо где је то пожелело.

Свака тезга је умрежена у систем за упис, поени ће бити аутоматски сабрани, и одмах ту ћете добити потврду да је дете уписано у конкретно одељење.

Да не дужим више, желим вам успех и леп провод, уз поруку – Није крај кад мислиш да је крај, него кад је стварно крај!

Аутор: Маја Бугарчић