Dragoceni saveti iskusne mame: Kako podstaći dete da progovori

14 januara, 2020

Pišem ovo na osnovu iskustva i zato što sam primetila da većina roditelja dok traži rešenja mnogo luta, gubi dragoceno vreme, energiju i novac. Svima vama je najveći problem govor i kako da prevaziđete eholalije, agramatičan govor i dobijete spontani govor odnosno da imate komunikaciju sa detetom. Napomenuću da u grupi Roditelji dece sa govorno-jezičkim problemima imate knjige za razvoj govora tekstove i vežbe koje možete da snimite na svoj računar i po potrebi štampati. Ali znajte da je jedini lek i vežba za razvoj govora upravo govor, odnosno konstantna jezička stimulacija deteta.

Ne postoji drugi način da dete razvije govor, ne postoji lek ili suplement od kog će dete progovoriti osim da ima uz sebe podršku terapeuta i porodice koja će svakodnevno da radi sa njim logopedske vežbe, da mu govori, objašnjava, peva i zapitkujte ga i da ga na taj način stimuliše.

Fond reči odnosno da li će neko dete imati bogat rečnik zavisi već od pažnje, njegovih interesovanja i inteligencije pa tako možete od deteta dobiti rečenicu „Hoću jabuku” ili „Hoću vodu” i „Nešto sam gladan, baš bi mi dobro došla jedna slatka jabuka” ili „Baš sam ozedneo, prijace mi časa hladne vode”.

Fina motorika, grafomotorika i krupna motorika se uz govor takođe uče i razvijaju konstantnim vežbanjem.

Činjenica je da dete koje ima druge zdravstvene probleme slabije napreduje i ništa ga ne interesuje, teže i sporije uči, ali je takođe činjenica i da roditelji zapravo ne znaju šta sve i kako mogu da vežbaju kod kuće i uz igru i dok obavljaju svakodnevne obaveze. Dati detetu četiri tanjira da stavi na sto, dve velike i dva male kašike, pa dve velike i male viljuške je nešto što će mu pomoći da vežba govor, razumevanje, finu motoriku i pažnju, krupnu motoriku. Pomoći će mu da uči osnovne matematičke pojmove kao što su malo i veliko uz činije, šerpe, čaše, kašike i viljuške pa sve to pretvorite u sabiranje kada postavljate sto i dodajete na jedan tanjir još jedan pa još jedan i oduzimanje kada sklanjate posuđe sa stola.

Prostiranje veša koristite za vežbanje govora, pažnje, fine motorike ali je odlično i za matematiku s obzirom na to da imate kratke čarape i duge čarape pa usku i široku majicu, pa veliko i malo, pa boje vežbajte. Učite da je gore žica za prostiranje veša a dole kadica u kojoj je veš, a pored kadice su štipaljke. Na žici je, recimo, pored crvene majice plava majica, pa crvena majica je u sredini između plave i crne majice, pa učite i levo i desno od džempera su recimo čarape i farmerice i slično…

Kupovina vam je najbolji mogući način za vežbanje socijalizacije, za učenje novih pojmova, čekanje u redu i pravila ponašanja, govor i razumevanje kad kažete detetu daj mi jedan jogurt i dva soka ili jedan hleb i dva mleka.

Važno je da ne shvatate ovo kao da radite sa detetom, već dok vi obavljate zadatke govorite i pokazujete detetu šta sve to radite. Recimo, stavljate hleb na sto i kažete „Vidi, sine, evo ga hleb, hajde da hleb stavimo na sto. E tako, sad ćemo da stavimo i supu! Evo je supa u šerpi, hajde daj tanjir da sipamo supu”. Dok prostirete veš vi kažite detetu „Evo je plava čarapa gde je druga plava čarapa? Da li je ovo druga plava čarapa? A,ne nije ovo je tatina crna čarapa…

Samo je važno da sve što radite pokazujete i objašnjavate detetu, ali i da pokušavate da navedete dete da vam doda nešto i ponovi za vama. Naglašavajte slogove i menjajte boju glasa (vidi diii eee vooo jeee druuu gaaa plaaa vaaa čaaaraapaaa).

Kada sebe izvežbate da apsolutno sve što radite pokazujete i objašnjavate detetu uz pravilnu artikulaciju i naglašavanje slogova vi ste pola posla završili. Slušajte kako se terapeuti obraćaju deci i pokazuju igračke i slike i tako se i vi obraćajte detetu u pokazujte šta to držite u ruci i šta radite…

Možete deci pružiti najbolje moguće tretmane dok završavate svoje svakodnevne obaveze i krenite tako odmah, setite se da ne postoje bez razloga igračke veš mašina, daska i peglanje za peglanje, kasa i novac i voće i povrće. Neka uče deca i kod terapeuta na slikama sve to ali neka uče i sa vama.

Nekome može biti sutrašnji tretman prostiranje veša a nekome odlazak u mesaru i market dok će neko možda spremati picu za večeru i postavljati sto. Važna je vežba i upornost.

Marija Nedeljković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama