Древно решење за уморног човека: Мудрост Четири споразума

14 јуна, 2014

Ово је део књиге Мигуела Ангела Руиза Четири споразума која је издата пре 17 година и продата је у више милиона примерака. За многе је ово књига мудрости, практични водич ка личној слободи.miguel-ruiz-glavna
Руиз потиче из мексичке породице исцелитеља и шамана и очекивало се да ће наставити ову традицију. Међутим, њега је привлачио модеран начин живота и он студира медицину и постаје хирург. Овај ’модерни’ животни ток прекида искуство блиско смрти, и Руиз ипак прихвата породичне тековине и постаје толтечки нагуал (онај који појединца води до личне слободе).
Која су то четири споразума која свако треба да склопи са самим собом (или Руизов животни код)?
’Нека твоја реч буде беспрекорна’. Изговарај само оно што заиста мислиш. Не користи речи како би говорио против себе или оговарао друге. Моћ својих речи усмеравај ка љубави и истини.
’Ништа не схватај лично’. То што други раде не раде због тебе. Њихови поступци и речи само су пројекција њихове стварности. Кад постанеш имун на мишљења других, нећеш више бити жртва беспотребне патње.
’Не претпостављај’. Пронађи храброст којом ћеш постављати питања и изразити оно што заиста желиш. Комуницирај са другима што јасније и прецизније како би избегао неспоразум, тугу и драму. Испуњавањем само овог једног споразума, можеш потпуно променити свој живот.
’Увек дај све од себе’. Твоје најбоље ће се мењати из тренутка у тренутак и биће другачије када си здрав, другачије када си болестан. Како год, у сваком тренутку дај најбоље од себе и избећи ћеш самокритику, залоупотребу самог себе и кајање.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама