Другачији модел за средњошколце – једне недеље у клупама, друге недеље од куће

29 јула, 2020

Организација наставе за средњошколце биће једноставнији задатак у односу на онај који су у Министарству имали када су разрађивали моделе за основце, а за то постоји неколико разлога, објаснио је министар просвете Младен Шарчевић за Блиц.

Као прву олакшавајућу околност из Министарства наводе то што у средњим школама постоји мањи број ђака него у основним, а пошто су то деца од 15 и више година, они могу и да остају сами код куће.

За све ученике, било да су основци или средњошколци, важи да ће пропитивање морати да буде обављено у школи, као и да ће важити исте безбедносне мере: четири квадратна метра за сваког ђака, до 15 ученика у једној учионици, обавезне маске.

Управо безбедносни односно епидемиолошки разлози у школама ће ’диктирати’ како ће настава бити организована.

Код дуалних и средњих стручних школа теоретски део ће бити у самим образовним установама, а практични по компанијама. Тако ћемо имати ситуацију да док је део разреда на настави, други ће бити на вежбама изван школе.

– Приближно је око 500 средњих школа, а оне са мањим одељењима моћи ће да раде без подела разреда. Тамо где то није могуће, попут појединих гимназија, углавном ће морати да се ради у две смене – каже министар просвете.

Како ће то у пракси изгледати?

– То практично значи поделу при којој у једној недељи у школу иду први и други разред, а трећи и четврти су укључени у наставу онлајн и преко платформи са професорима. Потом се смењују. Вежбе и испитивања су свима у школи. Тиме сви добијају континуитет у раду. Никоме неће бити ускраћена ни настава, нити пропитивање – објашњава Шарчевић.

Време које се проводи у клупама биће прилика за вежбе, пропитивање, појашњавање градива.

Наравно, баш као и код основних школа остаје правило да они који су болесни, или им је неко у породици заражен, остају код куће и имају онлајн наставу.

– Наравно, сви ови модели које је припремило Министарство просвете подложни су променама зависно од епидемиолошке ситуације која у Србији буде владала како 1. септембра на почетку нове школске године, тако и касније током оба полугодишта – каже министар.

Извор: Блиц/Зелена учионица

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама