Drugačiji model za srednjoškolce – jedne nedelje u klupama, druge nedelje od kuće

29 jula, 2020

Organizacija nastave za srednjoškolce biće jednostavniji zadatak u odnosu na onaj koji su u Ministarstvu imali kada su razrađivali modele za osnovce, a za to postoji nekoliko razloga, objasnio je ministar prosvete Mladen Šarčević za Blic.

Kao prvu olakšavajuću okolnost iz Ministarstva navode to što u srednjim školama postoji manji broj đaka nego u osnovnim, a pošto su to deca od 15 i više godina, oni mogu i da ostaju sami kod kuće.

Za sve učenike, bilo da su osnovci ili srednjoškolci, važi da će propitivanje morati da bude obavljeno u školi, kao i da će važiti iste bezbednosne mere: četiri kvadratna metra za svakog đaka, do 15 učenika u jednoj učionici, obavezne maske.

Upravo bezbednosni odnosno epidemiološki razlozi u školama će ’diktirati’ kako će nastava biti organizovana.

Kod dualnih i srednjih stručnih škola teoretski deo će biti u samim obrazovnim ustanovama, a praktični po kompanijama. Tako ćemo imati situaciju da dok je deo razreda na nastavi, drugi će biti na vežbama izvan škole.

– Približno je oko 500 srednjih škola, a one sa manjim odeljenjima moći će da rade bez podela razreda. Tamo gde to nije moguće, poput pojedinih gimnazija, uglavnom će morati da se radi u dve smene – kaže ministar prosvete.

Kako će to u praksi izgledati?

– To praktično znači podelu pri kojoj u jednoj nedelji u školu idu prvi i drugi razred, a treći i četvrti su uključeni u nastavu onlajn i preko platformi sa profesorima. Potom se smenjuju. Vežbe i ispitivanja su svima u školi. Time svi dobijaju kontinuitet u radu. Nikome neće biti uskraćena ni nastava, niti propitivanje – objašnjava Šarčević.

Vreme koje se provodi u klupama biće prilika za vežbe, propitivanje, pojašnjavanje gradiva.

Naravno, baš kao i kod osnovnih škola ostaje pravilo da oni koji su bolesni, ili im je neko u porodici zaražen, ostaju kod kuće i imaju onlajn nastavu.

– Naravno, svi ovi modeli koje je pripremilo Ministarstvo prosvete podložni su promenama zavisno od epidemiološke situacije koja u Srbiji bude vladala kako 1. septembra na početku nove školske godine, tako i kasnije tokom oba polugodišta – kaže ministar.

Izvor: Blic/Zelena učionica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama