Други део завршног испита – тест лаган, геометрија најтежа

Oсмаци су данас други дан мале матуре полагали тест из математике, судећи по њиховим реакциjама задаци нису били тешки, а наjвише главобоље задала им jе геометриjа.
dru-studentiУ Oсновноj школи Браћа Барух, пола сата пре почетка испита, 42 осмака већ су заузели своjа места у сали где jе организовано тестирање, а мобилне телефоне, торбице морали су да оставе на улазу.
Директор школе Драгомир Ивановић каже да други дан завршног испита протиче без проблема, да су се потрудили да просториjе буду расхлађене и да атмосфера за израду задатака буде приjатна.
Резултати теста из српског jезика, коjи су осмаци радили jуче, Ивановић каже да jош нису познати, али да се на основу изjава осмака може закључити да ниjе био тежак.
„Претходних година просек бодова у нашоj школи био jе 12 до 13 на сва три теста“, рекао jе Ивановић Танјугу.

Решења теста из математике потражите ОВДЕ.

Већ након 45 минута од почетка израде задатака, ученици су почели да излазе из сале, а судећи по њиховим реакциjама тест ниjе био тежак, а наjвише главобоље задала им jе геометриjа.
Mеђу првима из сале jе изашла Сара Благић коjа каже да jе првих десет задатака било изузетно лако, а да jе потешкоће имала са последња три задатка.
„Задаци су били лаки. Последња три задатка, геометриjа то нисам баш знала“, каже Благић и додаjе да ће уписати средњу музичку школу.
И Aнђела Богдановић планира да упише музичку школу и каже да тест из математике ниjе био тежак, а да су jоj наjвише главобоље задали задаци из геометриjе.
„Последња четири задатка су били мало тежи из геометриjе и нисам их добро урадила. Aли мислим да сам добро урадила остале задатке“, каже Богдановић.
Oна додаjе да jе тест из математике био тежи од пробног испита коjи jе добро урадила и имала доста бодова.
Будући конобар Бошко Цекић се не жали на геометриjу, већ на jедначине, али додаjе да тест ниjе био тежак и да су задаци били слични по тежини, као и на пробном тесту.
Завршни испит за мале матуранте почео jе jуче тестом из српског jезика, а завршава се сутра комбинованим тестом из биологиjе, физике, хемиjе, историjе и географиjе коjи ће траjати од 9 до 11 сати.
Према подацима Mинистарства просвете на тест из српског jезика jе изашло 98,09 одсто матураната.
На завршни испит излазе сви ученици осмог разреда, па и они коjи су полагали приjемни испит за упис у специjализоване средње школе, као и полазници програма функционалног образовања одраслих.
Због наjављених високих температура наредних дана у Србиjи, Mинистарство просвете апеловало jе да школе ученицима коjи полажу завршни испит обезбеде што угодниjе услове – расхлађене просториjе и флашице са водом.
Прелиминарни резултати завршног испита биће обjављени 19. jуна, а коначни 24. jуна.
Листа жеља са одабраним школама, смеровима гимназиjа и образовним профилима предаjе се 25. и 26. jуна.
Распоред по школама обавиће се 4. jула, док jе 5. и 6. jул резервисан за упис ученика у средњу школу – први уписни круг.
За други уписни круг 5. jула предаjе се листа жеља са одабраним школама, док 8. jула излази распоред ученика по школама и за таj дан предвиђен jе и упис ученика у средњу школу.
Редослед кандидата биће утврђен на основу општег успеха од шестог до осмог разреда, коjи доноси наjвише 70 бодова.
На три теста ђаци укупно могу освоjити наjвише 30 поена.
Новина ове године jе и то што ученици коjи уписуjу четворогодишњу школу мораjу да имаjу минимум 50 бодова са теста и током школовања.
Просветне власти саопштиле су да у Србиjи има око 70.000 осмака, тако да мали матуранти не треба да брину, jер у средњим школама има 77.000 слободних места, тако да ће се сви уписати.
Извор: Танјуг