Другорођена деца имају веће шансе да „скрену с пута” тврде истраживачи

30 јануара, 2018

Недавна студија показала је да другорођена деца имају веће шансе да упадају у невоље у школи или да имају проблема са законом касније у животу.

Истраживачи са неколико универзитета у свету, укључујући и MIT, као и Универзитет у Флориди, пратили су понашање неколико стотина „парова” браће у Данској и Флориди – двема драматично различитим културама.

Открили су да, без обзира на разлику у култури, другорођена деца имају већу шансу да буду „проблематична”.

„Иако су у питању две потпуно различите земље, резултати су запањујуће слични: у породицама са двоје или више деце, другорођени дечаци имају и 40% већу шансу да се суоче са дисциплинским мерама у школи, а касније и у правосудном систему” кажу аутори у свом излагању резултата истраживања.

Која је веза између редоследа у рађању и вероватноће да ће дете бити „проблематично”?

Аутори истраживања кажу да верују да је овај виши ризик од деликвентног понашања код другорођене деце заправо последица тога што млађа деца имају далеко мање прилике да са родитељима проведу квалитетно време у четири ока. Резултат је понашање којим покушавају да скрену пажњу на себе.

Аутори истичу и то да родитељи чешће изостају с посла због обавеза везаних за прво дете у првим годинама рођења, него што је то случај са другим или трећим дететом. Другорођена деца се, дакле, не такмиче само са својом старијом браћом и сестрама већ и са каријерама својих родитеља.

Друга ствар, другорођенда деца углавном као модел понашања узимају старију браћу или сестре (која су по природи ствари импулсивна и егоистична), док првенци уче од родитеља.

Истраживање је доказало још нешто, што није никог посебно изненадило – прворођена деца углавном су паметнија, а разлог је једноставан. Родитељи с њима проводе више времена један на један и имају прилику да у најмлађем узрасту добију много неподељене пажње.

Да ли родитељи с другим дететом помало изгубе ентузијазам?

Многи родитељи који су учествовали у истраживању признали су да су били мање ентузијастични када је реч о активностима другог детета – читање пред спавање, заједничке игре, учење нових ствари – баш све оно што утиче на степен интелигенције.

Осим тога, мајке су у значајном броју признале да нису биле толико опрезне у другој трудноћи. Нездрава храна, алкохол, дуван, свега тога су се лакше одрицале у првој трудноћи. А све то има свог утицаја на развој и интелигенцију детета.

Приредила А. Ц.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Другорођена деца имају веће шансе да „скрену с пута” тврде истраживачи"

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама