Drugorođena deca češće upadaju u nevolje, tvrde istraživači

Nedavna studija pokazala je da drugorođena deca imaju veće šanse da upadaju u nevolje u školi ili da imaju problema sa zakonom kasnije u životu.

Istraživači sa nekoliko univerziteta u svetu, uključujući i MIT, kao i Univerzitet u Floridi, pratili su ponašanje nekoliko stotina „parova” braće u Danskoj i Floridi – dvema dramatično različitim kulturama.

Otkrili su da, bez obzira na razliku u kulturi, drugorođena deca imaju veću šansu da budu „problematična”.

„Iako su u pitanju dve potpuno različite zemlje, rezultati su zapanjujuće slični: u porodicama sa dvoje ili više dece, drugorođeni dečaci imaju i 40% veću šansu da se suoče sa disciplinskim merama u školi, a kasnije i u pravosudnom sistemu” kažu autori u svom izlaganju rezultata istraživanja.

Koja je veza između redosleda u rađanju i verovatnoće da će dete biti „problematično”?

Autori istraživanja kažu da veruju da je ovaj viši rizik od delikventnog ponašanja kod drugorođene dece zapravo posledica toga što mlađa deca imaju daleko manje prilike da sa roditeljima provedu kvalitetno vreme u četiri oka. Rezultat je ponašanje kojim pokušavaju da skrenu pažnju na sebe.

Autori ističu i to da roditelji češće izostaju s posla zbog obaveza vezanih za prvo dete u prvim godinama rođenja, nego što je to slučaj sa drugim ili trećim detetom. Drugorođena deca se, dakle, ne takmiče samo sa svojom starijom braćom i sestrama već i sa karijerama svojih roditelja.

Druga stvar, drugorođenda deca uglavnom kao model ponašanja uzimaju stariju braću ili sestre (koja su po prirodi stvari impulsivna i egoistična), dok prvenci uče od roditelja.

Istraživanje je dokazalo još nešto, što nije nikog posebno iznenadilo – prvorođena deca uglavnom su pametnija, a razlog je jednostavan. Roditelji s njima provode više vremena jedan na jedan i imaju priliku da u najmlađem uzrastu dobiju mnogo nepodeljene pažnje.

Da li roditelji s drugim detetom pomalo izgube entuzijazam?

Mnogi roditelji koji su učestvovali u istraživanju priznali su da su bili manje entuzijastični kada je reč o aktivnostima drugog deteta – čitanje pred spavanje, zajedničke igre, učenje novih stvari – baš sve ono što utiče na stepen inteligencije.

Osim toga, majke su u značajnom broju priznale da nisu bile toliko oprezne u drugoj trudnoći. Nezdrava hrana, alkohol, duvan, svega toga su se lakše odricale u prvoj trudnoći. A sve to ima svog uticaja na razvoj i inteligenciju deteta.

Priredila A. C.