Društvo direktora škola planira kontratužbe

25 novembra, 2020

Krivične prijave podneo je Dejan Đukić, predsednik Sindikata zaposlenih u policiji a tužilaštvo ih nije odbacilo

U jeku epidemije virusa korona u Srbiji dok premijerka, ministar prosvete i zdravstveni stručnjaci Kriznog štaba za suzbijanje kovida 19 uporno napominju da su škole najbezbednija mesta upravo zato što se striktno pridržavaju preporučenih mera zaštite – protiv direktora osnovnih i srednjih škola u Beogradu, a ukupno ih ima skoro 290, podnete su krivične prijave u kojima se tvrdi da „poštujući preporuke nelegitimnog kriznog štaba” ugrožavaju život i zdravlje učenika i zaposlenih.

Foto: Canva

Direktorima se na teret stavlja i da navodno protivustavno i nezakonito, ali i suprotno stavu Svetske zdravstvene organizacije (SZO), primoravaju đake i nastavnike da nose zaštitne maske. Krivične prijave podneo je Dejan Đukić, predsednik Sindikata zaposlenih u policiji.

Imajući u vidu epidemiološku svakodnevicu kojoj smo svedoci, opravdano je pitati da li su navodi iz ovih prijava apsurdni i bespredmetni u sukobu sa zdravim razumom? Nadležni javni tužilac nije ih odbacio kao neosnovane. Treće osnovno javno tužilaštvo, postupajući po pojedinačnim prijavama, naložilo je policiji da obavi razgovore sa direktorima škola i u što kraćem roku dostavi izveštaje.

Tim povodom su u policiji, kako saznajemo, već ispitani direktori škola u opštinama Zemun i Savski venac. Među pozvanima na informativni razgovor zbog krivične prijave bili su i naši sagovornici Miloš Bjelanović, direktor Zemunske gimnazije i Đurađ Banjac, direktor Elektrotehničke škole „Zemun”, krajnje neprijatno iznenađeni besmislom krivične prijave za rad po propisima.

− Zbog izvršenog krivičnog dela ugrožavanja zdravlja zaposlenih i učenika škole, čiji je direktor odgovorno lice, u obrazloženju krivične prijave navodi se da smo poštujući preporuke nelegitimnog kriznog štaba prekršili Ustav Republike Srbije koji u članu 24 kaže da je ljudski život neprikosnoven i član 25 koji nalaže da je fizički i psihički integritet nepovrediv, niko ne može biti izložen nečovečnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju, niti podvrgnut medicinskim ili naučnim ogledima bez svog slobodno datog pristanka. Ukazuje se da Krizni štab nije zakonom uređeno nego savetodavno telo Vlade i ne može da donese bilo kakav obavezujući akt već samo da daje preporuke u vezi sa epidemiološkim merama. Navodi se i da smo prekršili odluke privremenog parlamenta i stav SZO da maske ne štite od virusa kovid 19 − citiraju navode iz krivičnih prijava Bjelanović i Banjac.

U dopisu koji potpisuje Simonida Petrović, zamenik javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu zahteva se da u razgovoru sa prijavljenim direktorima policija osim na navode iz krivičnih prijava posebno obrati pažnju na to da li su i čije antiepidemijske preporuke poštovali direktori škola i da li su i koje mere suzbijanja zarazne bolesti preduzimali.

− Umesto hvala za to što su škole najbezbednija mesta u aktuelnim okolnostima, dobili smo krivičnu prijavu. Zbog toga što radimo po preporukama i propisima idemo da dajemo izjave u policiji? Ne možemo to da prećutimo i da ne reagujemo − saglasi su direktori.

Nije im jasno zbog čega su prijave podnete protiv svakog od njih ponaosob, zašto nije upućena jedna resornom Ministarstvu prosvete po čijim smernicama rade, a najmanje im je razumljiva činjenica da je tužilaštvo uopšte naložilo da policija ispituje direktore škola.

Društvo direktora škola planira kontratužbe

Predstavnici Društva direktora škola Srbije, kako za naš list kaže predsednik tog udruženja Dejan Nedić, ovog jutra sastaće se da ministrom prosvete Brankom Ružićem u nameri da od njega kao prvog čoveka obrazovnog sistema. ali i člana republičkog Kriznog štaba, zatraže pomoć i zaštitu zbog apsurdne situacije u koju su dovedeni odlukom tužilaštva da ih policija ispituje da li su i po čijim protivepidemijskim merama postupali.

− Van pameti je i sramno je da zbog toga što radimo po propisima dobijamo krivične prijave. Škole su sprovele sve neophodne mere zaštite i to nastavljaju da čine i dalje, kako bi se sprečilo širenje virusa korona. Nije toliko problem što je neki sindikalac policije podneo krivične prijave, već zašto ih kao neosnovane nije odbacilo nadležno tužilaštvo. Sigurno ćemo podneti kontratužbe. Ali, prvo želimo da čujemo stav resornog ministra i republičkog Kriznog štaba − kategoričan je Nedić.

Zašto tužilaštvo nije odbacilo prijave

Ukoliko tužilaštvo smatra da je krivična prijava neosnovana ono može da je odbaci, potvrđeno je za „Politiku” u Trećem osnovnom javnom tužilaštvu. Na naše pitanje zbog čega nisu odbacili prijave u kojima se diskredituje republički Krizni štab a direktori škola terete da ugrožavaju zdravlje učenika i zaposlenih radeći po preporukama tog štaba i smernicama državnog i prosvetnog vrha, koje su u datoj situaciji obavezujuće zarad zaštite javnog zdravlja, juče nisu mogli da odgovore.

Objasnili su da „tužilaštvo kad zaprimi krivičnu prijavu bilo kog podnosioca mora da izvrši proveru navoda iz te krivične prijave preko policije ili pozivanjem građana da daju izjavu”.

Pod pretpostavkom da ima nešto u tim prijavama, zbog čega one nisu odbačene, kazali su da će na naše pitanje odgovoriti nakon uvida u predmet i provere sa zamenikom javnog tužioca kao obrađivačem predmeta.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Društvo direktora škola planira kontratužbe"

  1. Aleksa kaže:

    Objasnili su da „tužilaštvo kad zaprimi krivičnu prijavu bilo kog podnosioca mora da izvrši proveru navoda iz te krivične prijave preko policije ili pozivanjem građana da daju izjavu”.

    A nama je policija, u jednom razgovoru, rekla da ne pišemo prijave jer javni tužilac neće da pozove na odgovornost roditelje učenika, koji je udario nastavnika, na primer.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama