Друштво за српски језик обратило се релевантним институцијама и остало без одговора

Друштво за српски језик и књижевност обавестило је данас јавност да одговор на иницијативу коју је постписало више од 100.000 грађана Србије, а они као кредибилно удружење послали на адресе релевантних институција Републике Србије – није стигао.

– Обавештавамо вас да смо у складу са ранијом најавом текст Иницијативе, уз 104944 одштампана потписа и у име Друштва за српски језик и књижевност Србије, Савеза учитеља Републике Србије, Славистичког друштва, Српског географског друштва, Српског савеза професора физичког васпитања и спорта, Друштва историчара рашког округа, Актива педагошких саветника Србије, Удружења наставника музичке културе, Друштва школских библиотекара, Националне асоцијације родитеља и наставника Србије, Момо – интердисциплинарног центра, Фондације „Образовање за Србију”, Фондације „Евро за знање”, Креативног менторства, Београдске отворене школе и Нове искре, уз пропратна писма, адресирана на председника Народне скупштине Републике Србије, Владимира Орлића, и министра просвете Републике Србије, Бранка Ружића, предали у писарници надлежних установа 15. маја 2023. године. – наводи се у саопштењу ДСЈ.

У писмима је тражено да председник Народне скупштине упозна народне посланике са садржајем Иницијативе и закаже седницу Скупштине на којој би се она разматрала, и да ресорни министар обавести председницу и чланове Владе о садржају Иницијативе, уз молбу да је на наредној седници Владе узму у разматрање.

– У писмима смо навели да у року од седам дана очекујемо одговоре од господина Орлића и господина Ружића – да ли су поступили у складу са нашом молбом, да ли су председница и чланови Народне скупштине и Владе Републике Србије упознати са нашим захтевом и шта ће конкретно предузети у вези са њима. Будући да се у предвиђеном року ни господин Орлић ни господин Ружић нису одговорили одговоре на наша писма, такав гест тумачимо као израз њиховог уверења да ставовима свих који су подржали Иницијативу, међу којима је више хиљада наших колега који најнепосредније учествују у васпитно-образовном процесу, не треба придавати значај – што сматрамо недопустивим. – наводи се у саопштењу.

Из Друштва за српски језик и књижевност кажу да ће истрајати на својим захтевима покрећући различите протестне и друге активности у борби за унапређење урушеног васпитно-образовног система.