Држава разматра модел по коме ће неки моћи у пензију и са 50 година

Држава разматра најбољи модел за одлазак у пензију грађана који имају више од 50 година, а остали су без посла и немају довољно радног стажа да испуне законски услов за пензионисање, сазнаје “Блиц”.

Ради се о томе да држава покушава да реши проблем грађана који су, махом, радили у пропалим фирмама и остали на улици. Већина њих је већ годинама на бироу или повремено ради неке послове.
– За људе који имају близу 50 или више година јако је тешко да нађу посао, и то без обзира на радно искуство. Нажалост, код нас је таква ситуација да ни за младе нема посла, а камоли за старије грађане. Управо због тога држава покушава да нађе начин како да их пензионише – каже извор “Блица” добро упознат са оваквим планом надлежних.
Према његовим речима, идеја је да се у таквим случајевима сабирају године стажа и године старости.
– Тако ће, на пример, неко са 53 године старости и само 12 година стажа, у збиру имати 65 и тако стећи услов за пензију. Још се тражи прави модел, односно формула по којој би се то обрачунавало. Дакле, разматра се колики би требало да буде минимум година старости, а колики минимум за стаж – наводи наш саговорник, и додаје да се прорачуном бави Министарство финансија.
Како објашњава, ово је на неки начин експериментални пројекат и тек ће се видети колико би се људи пријавило и како би се показао у пракси.
Ђорђевић: Пензије би у том случају биле мале
Иако смо тражили појашњење у Министарству финансија, јуче нису одговорили на наша питања. С друге стране, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић није упознат са овим планом, али сматра да би пензија, у том случају, била веома мала.
– Моја порука за грађане јесте да траже посао. Држава им нуди могућност преквалификације и доквалификације. Нама фале добри стручњаци и искусни људи који знају да раде свој посао. Више се неће постављати питање колико неко има година, битно је да зна и да хоће да ради – сматра Ђорђевић.
Он наглашава да овакав модел не би био праведан према онима који уплаћају доприносе да би отишли у пензију са 65 година.
– Према статистичким подацима наши грађани после одласка у пензију у просеку живе још 13 година. Значи, мушкарац са 65 година све што је зарађивао и уплаћивао може да ужива још десетак година. Онда није у реду да неко оде у пензију са 50 и у њој ужива још 25 година. Или да прима пензију и притом ради – истиче министар.
За професора Економског факултета у Београду Љубодрага Савића ово није лоша идеја. Он наглашава да се одређени број људи, стицајем прилика, нашао у позицији да је остао без посла.
– То се није десило њиховом кривицом, већ чињењем или не чињењем државе. Они су се нашли у пропалим предузећима, а предуго је да чекају 65 година да би остварили право на пензију. У том смислу треба тражити неко компромисно решење. Оно ће свакако бити између тога да се не оптерети превише пензиони фонд, а са друге стране да им обезбеди колику, толику пензију – наводи Савић.
Како каже, то би више била нека социјална категорија пензионера, с тим да овим људима треба оставити могућност и да допунски зарађују.
– Они не би ни могли да очекују да имају неку велику пензију. Држава мора да срачуна шта то заправо значи, и како то добро спровести. Идеја је добра, али би тиме требало да се позабаве људи који добро познају ову тематику – напомиње Савић, и додаје да треба наћи компромисно решење које не би ишло много на штету пензионог фонда.
Старијих од 50, а незапослених је 32 одсто
Момо Чолаковић, посланик ПУПС-а и пензионер, каже да је добро што држава тражи неко решење за ове људе.
– Они су радили, али стицајем околности нису испунили услов за пензију. Треба поздравити то што држава покушава да нађе решење за њих – истиче Чолаковић.
Он додаје да има доста грађана који су остали без посла јер су фирме у којима су радили пропале и угашене.
– То је јако сложен проблем који се мора студиозно размотрити и наћи најбоље решење, како ти људи не би остали “ни на небу, ни на земљи” – сматра Чолаковић.
Према његовим речима, треба водити рачуна и о додатном трошку пензионог фонда који је, како он наглашава, коначно опорављен и који не би требало урушавати.
Према подацима Националне службе за запошљавање, на крају јуна ове године у Србији је регистровано укупно 579.072 незапослених. Такође, према статистици НСЗ, 186.754 грађана старијих од 49 година (од 49 до 65 година старости) је незапослено, што је 32 одсто од укупног броја грађана који су без посла.
Аутор Слађана Гаврић
Извор: Блиц