Државна матура дефинитивно 2023/2024, друго пилотирање већ у априлу, у свим школама

Фебруар је месец интензивних припрема за спровођење другог пилотирања, односно пробног тестирања државне матуре, али и месец вебинара за наставнике, ученике и родитеље, како би се што боље упознали са процесом увођења државне матуре. Државна секретарка у Министарству просвете Маријанa Дукић Мијатовић каже за РТС да родитељи и ученици немају разлога за забринутост, да су били уврштени у радну групу која се бавила државном матуром и да се стално ослушкују њихови гласови и питања.

“Био је план да буде имплементирана 2021. године, али услед пандемије коронавируса одлучено је да се пролонгира и извршене су законодавне промене пролетос што се тиче средњег образовања, а унете су измене и у члан 100 о високом образовању – да се дефинитивно државна матура одржава 2023/24. године”, истиче Дукић Мијатовић.

Каже да је држава заузела јасан курс и стратешки правац и истиче да родитељи и ученици немају разлога за забринутост, да су били уврштени у радну групу која се бавила државном матуром и да се стално ослушкују њихови гласови и питања.

“У априлу ће бити друго пилотирање, од 4. до 8. априла, али ћемо до године када ће кренути спровођење државне матуре имати још два пилотирања. Неће ово бити једино које ћемо имати”, наглашава Дукић Мијатовић.

Објашњава да неће мерити знање ученика, већ да пилотирање служи да би на најбољи могући начин осмислили задатке који ће се наћи на испиту зато што ће матура имати и сертификациони и квалилификациони карактер – представљаће и завршницу средњег образовања и улазницу за оне који желе на факултете.

“Државна матура униформише процес”

Маријанa Дукић Мијатовић каже да је заједно са министром Бранком Ружићем имала у амфитеатру Машинског факултета састанак са свим деканима високошколских установа.

Каже да поједини факултети имају бојазан да ли ће овакав вид уписивања снизити критеријуме и отежати им да пронађу најбоље.

“Трудимо се да пронађемо најбоље могуће праксе које постоје у Европској унији, али да их не прихватамо слепо него да их прилагодимо нашим потребама и приликама”, истиче Дукић Мијатовић.

“Друго пилотирање у свим школама”

Маријанa Дукић Мијатовић каже да је приликом претходног пилотирања у узорку била 101 школа, док ће сада бити све – 519 школа, државних и приватних.

“У свим школама ћемо да спроводимо друго пилотирање – испит из српског односно матерњег језика, из математике и неколико општеобразовних предмета који су предвиђени пројектом. Када су у питању средње стручне школе, они имају и неке своје стручне предмете који се тичу њиховог сертификационог дела”, објашњава Дукић Мијатовић.

Истиче да ништа неће бити теже и да се ништа битно не мења, већ ће само бити униформисано у један јединствен процес какав ће бити државна матура.

Каже да је око 550 људи у тиму и да је у току најделикатнија фаза – да се на најбољи могући начин осмисле задаци.

Извор: РТС