Dubak NEĆE pomoći da dete brže prohoda, ali može usporiti motorni razvoj

20 septembra, 2018

Hodalice su, rekli biste, stvar prošlosti. Nažalost, još je mnogo nedovoljno edukovanih roditelja koji svoju decu stavljaju u dubak sa svega par meseci. Iako je dubak sprava koju ne treba koristiti nikad, oni koji je koriste imaju dva osnovna opravdanja. Jedno je „šta je nama falilo” a drugo je „za 10 minuta ne može ništa da mu se desi”.

Nažalost, ni jedno ni drugo nije tačno. Nijedna generacija pre nas nije imala toliko problema sa kičmom, ali i ravnim stopalima, samo što to često ne povezujemo sa načinom na koji smo prohodavali, a može biti od velikog uticaja. Ovo neverovatno pogoršanje fizičkog stanja i spremnosti dece dolazi i kao posledica korišćenja dupka, ali i kao posledica neprestanog sedenja pred ekranom, po dva i više sati dnevno.


Osim toga, znak za uzbunu treba da bude i činjenica da u SAD više od 2.000 beba godišnje zatraži hitnu pomoć lekara zbog povreda izazvanih korišćenjem hodalice. Američki pedijatri zato već decenijama pokušavaju da izdejstvuju potpunu zabranu prodaje dubaka.

Više od 230.000 dece mlađe od 15 meseci lečeno je u američkim bolnicama od fraktura lobanje, potresa mozga, lomova kostiju i drugih povreda uzrokovanih korišćenjem hodalica, u periodu od 1990. do 2014, navodi se u jednoj studiji objavljenoj u čuvenom američkom žurnalu Pediatrics.
Doktori tvrde da je šteta koju možemo pričiniti deci korišćenjem hodalica nemerljiva.

Doktor Džeri Rouz, pedijatar i profesor na Univerzitetu u Klivlendu lečila je veliki broj dece koja su zbog stepenika ili prepreka koje su im se našle na putu padala direktno na glavu. Ipak, ona kaže da se primećuje pad broja povreda zbog dupka jer ga roditelji koriste sve manje, svesni opasnosti u koje mogu dovesti svoje dete.

“Hodalice zaista nisu bezbedne.” kaže ona, posebno zato što ih roditelji najčešće koriste kao „dadilje” kako bi mogli da odrade neki drugi posao, pa nisu fokusirani na decu dok su u dupku.
Ona tvrdi i da beba u hodalici može da se kreće 4 koraka u sekundi, brže od roditelja. A roditelji nasedaju na mit da, ako im je dete pred očima, mogu da kontrolišu sve što se dešava.

Još jedan veliki mit u koji roditelji masovno veruju jeste da će dete brže prohodati u hodalici. Ali istraživanja su pokazala da one zapravo usporavaju motorni razvoj, tvrdi dr Rouz.

Kao alternativu, predlažu da roditelj napravi centre aktivnosti u ograđenom prostoru, čime će detetu omogućiti nesmetano kretanje ali u potpuno kontrolisanim uslovima.

A. C.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama