Дубак НЕЋЕ помоћи да дете брже прохода, али може успорити моторни развој

20 септембра, 2018

Ходалице су, рекли бисте, ствар прошлости. Нажалост, још је много недовољно едукованих родитеља који своју децу стављају у дубак са свега пар месеци. Иако је дубак справа коју не треба користити никад, они који је користе имају два основна оправдања. Једно је „шта је нама фалило” а друго је „за 10 минута не може ништа да му се деси”.

Нажалост, ни једно ни друго није тачно. Ниједна генерација пре нас није имала толико проблема са кичмом, али и равним стопалима, само што то често не повезујемо са начином на који смо проходавали, а може бити од великог утицаја. Ово невероватно погоршање физичког стања и спремности деце долази и као последица коришћења дупка, али и као последица непрестаног седења пред екраном, по два и више сати дневно.


Осим тога, знак за узбуну треба да буде и чињеница да у САД више од 2.000 беба годишње затражи хитну помоћ лекара због повреда изазваних коришћењем ходалице. Амерички педијатри зато већ деценијама покушавају да издејствују потпуну забрану продаје дубака.

Више од 230.000 деце млађе од 15 месеци лечено је у америчким болницама од фрактура лобање, потреса мозга, ломова костију и других повреда узрокованих коришћењем ходалица, у периоду од 1990. до 2014, наводи се у једној студији објављеној у чувеном америчком журналу Pediatrics.
Доктори тврде да је штета коју можемо причинити деци коришћењем ходалица немерљива.

Доктор Џери Роуз, педијатар и професор на Универзитету у Кливленду лечила је велики број деце која су због степеника или препрека које су им се нашле на путу падала директно на главу. Ипак, она каже да се примећује пад броја повреда због дупка јер га родитељи користе све мање, свесни опасности у које могу довести своје дете.

“Ходалице заиста нису безбедне.” каже она, посебно зато што их родитељи најчешће користе као „дадиље” како би могли да одраде неки други посао, па нису фокусирани на децу док су у дупку.
Она тврди и да беба у ходалици може да се креће 4 корака у секунди, брже од родитеља. А родитељи наседају на мит да, ако им је дете пред очима, могу да контролишу све што се дешава.

Још један велики мит у који родитељи масовно верују јесте да ће дете брже проходати у ходалици. Али истраживања су показала да оне заправо успоравају моторни развој, тврди др Роуз.

Као алтернативу, предлажу да родитељ направи центре активности у ограђеном простору, чиме ће детету омогућити несметано кретање али у потпуно контролисаним условима.

А. Ц.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама