Dugoročno rešenje za nastavu na daljinu i posle pandemije

16 aprila, 2020

Umesto u sedam učionica jedne škole, kao što se donedavno snimalo, u najmanje 70 nastavničkih domova nastaju digitalna predavanja za sistem obrazovanja na daljinu. Do kraja pandemije kovida 19 prosvetni radnici i TV ekipe neće se okupljati ni u kakvom studiju, jer su se nastavnici već latili snimanja lekcija kod kuće, pomoću računara.

– Uglavnom posao nastavljaju predavači koji su od početka učestvovali u organizovanom snimanju lekcija. Neke kolege su se umorile, pa su se povukle. Iz nekog razloga, pojedini nisu želeli da svoje digitalne kompetencije podignu na viši nivo i odustali su od daljeg snimanja. Ali priključili su se novi nastavnici koji su hteli, ali nisu mogli da dođu u prestonicu na snimanje. – otkriva za list Politika Biljana Marić, savetnik ministra prosvete za digitalizaciju u obrazovanju.

Unicef je pritekao u pomoć Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kako bi se kupile licence za softver „Kamtazija” (Camtasia) pomoću koga TV časovi mogu izgledati profesionalno, pa i kad ih prave oni koji nisu stručnjaci za kameru, ton, osvetljenje, režiju, scenografiju već za predmetnu nastavu: jezika i književnosti, matematike, filozofije, biologije, geografije… Od prošle nedelje koriste ga učitelji i nastavnici.

Predavači koji kod kuće pripremaju lekcije za generacije školaraca koji uče na daljinu lako su se adaptirali na nove uslove rada, utisak je Biljane Marić. Ona kaže da su im na raspolaganju video-uputstva, tehnička podrška i pomoć kolega iz sektora za digitalizaciju resornog ministarstva. Objasnila je i da je ministarstvo 70 računara sa licenciranim softverom ustupilo na korišćenje nastavnicima koji već snimaju časove kod kuće. Ima i prosvetnih radnika koji bi za isti posao koristili svoje računare, ali im je potreban licenciran softver.

Dugoročno rešenje za nastavu na daljinu i posle pandemije

Sa novim snimanjem časova kod kuće, nema bojazni da neće biti dovoljno materijala i predavanja za učenje na daljinu, a nema ni rizika od širenja zaraze. Na ovaj način može se omogućiti neometan kontinuitet u nastavi i učenju čak i u slučaju uvođenja višednevnog policijskog časa. Nameće se pitanje zašto se tako nije radilo od početka?

– Od početka vanrednog stanja smo o ovome razmišljali. Bilo je potrebno vreme da se organizujemo, da se obezbedi licenciran softver. Trebalo je i hardver pribaviti i osposobiti, da bi nastavnici mogli da koriste računare opremljene programom i tehničkom podrškom. Sada nabavljeni licencirani softveri ostaju našem obrazovanju zauvek i koristiće se i ubuduće u redovnim uslovima školovanja – razjašnjava savetnik ministra prosvete za digitalizaciju u obrazovanju.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama