Дуплиран број технолошких вишкова у образовању – данас истиче рок за подношење захтева за преузимање

28 августа, 2018

На листи технолошких вишкова налазе се 4.504 запослена у образовању (1.249 пуних норми), а од тог броја 401 радник је такозвани пун технолошки вишак.
У поређењу са подацима из јуна, број вишкова у школама је готово дуплиран – тада их је на листи било 2.514 (578 пуних норми), од чега је 121 био без иједног часа.

Добривоје Марјановић, из Уније синдиката просветних радника, каже да су ови подаци очекивани. Он претпоставља да је међу потпуним вишковима највише домара, ложача и помоћних радника, које је без посла оставила примена правилника о финансирању школа. Повећање броја вишкова је и резултат одлуке ресорног министарства да се ђаци који раде по ИОП 1 више не броје као два ученика.
– На овакав развој догађаја смо упозоравали. Министарство је повећало број психолога и педагога у школама, па је нешто морало да буде смањено. Образложење које смо добили је да је министар наложио својим сарадницима да испитају где су највеће манипулације. Утврђено је да су подаци лажирани на квадратури објеката, али и да има абнормално велики број ученика који раде по ИОП 1 – каже за Данас Марјановић.
На листи вишкова налази се и 5.789 људи који су засновали радни однос са непуном нормом, док их је у јуну било 6.713. Марјановић претпоставља да је до смањења дошло јер су неки запослени током лета укрупнили норму. Да би се ови људи збринули потребно је 1.302 пуне норме.
С друге стране, у систему је слободно 31.067 радних места, што је 23.441 пуна норма, али су у ову бројку урачуната и она на којима су ангажовани радници на одређено време. Директори школа су обавезни да сва та места прикажу као слободна, пошто предност при преузимању имају технолошки вишкови. У односу на податке из јуна, број слободних места је повећан – тада их је било 27.262, односно 20.187 пуних норми. Претпоставља се да је до повећања дошло јер је један број запослених у међувремену отишао у пензију.
Према плану Министарства просвете, технолошки вишкови још данас могу да поднесу захтев за преузимање, а директори о пријему у радни однос одлучују сутра и прекосутра. Марјановић каже да су рокови утврђени да би се радило ефикасније, али да ће овај посао наставити и наредних месец или два дана. Наредни пресек стања требало би да буде познат у петак.
Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама